Batterier, batterier och mera batterier på våra nya handhållna byggmaskiner

Published 8/11, 2021 at 10:45

Året har burit med sig lansering av många nya handhållna maskiner. Och det är nästan fullt ut batteritekniken som driver nyheterna. Sladden är i princip helt borta och faktum är att kraften har inte minskat utan snarare tvärt emot. Batteridrift står inte för någon begränsning i kraft.

Årets temaartikel om handhållna byggmaskiner innehåller en hel del intressanta nyheter. Vi vill påpeka att vi i SRT 1 varje år även publicerar temat Elverktyg. Det kanske kan tyckas lite förvirrande att ha två så lika teman särskilt med tanke på den snabba utvecklingen av batteridriften. Men vi har valt att behålla båda temaartiklarna i tidningen då det finns en väldig massa olika handhållna maskiner och lanseringen av nyheter är kontinuerligt omfattande. Här följer presentation av nyheter från några av branschens tillverkare.

 

Kraftfulla handhållna nyheter från Bosch

Bosch släpper världens kraftfullaste borrmaskiner, enligt dem själva. Det handlar om GSR 18V-150 C Professional och GSB 18V-150 C Professional. Deras borstlösa motorer kan drivas av det kraftfulla batteriet ProCORE18V på 8,0 Ah för maximal prestanda. Med ett maximalt vridmoment på 150 Nm och upp till 2 200 varv per minut erbjuder maskinerna högre prestanda jämfört med konkurrerande modeller på marknaden. Maskinernas lägsta vridmoment ligger dessutom på 84 Nm, vilket är 15 procent högre än de främsta konkurrerande modellerna på marknaden. Verktygen kan användas till vardagliga uppgifter som skruvdragning och borrning i trä och metall. Båda modellerna har utrustats med en display för att enkelt ändra inställningar, som även kan justeras från mobilen.

Bosch släpper även Biturbo-vinkelslipar för professionellt bruk. 

 Den nya BITURBO-serien från Bosch utökas nu med tre vinkelsliparna GWS 18V-15 C Professional, GWS 18V-15 SC Professional och GWX 18V-15 SC Professional. Samtliga verktyg är optimerade för användning med 8,0 och 12,0 Ah ProCORE18V-batterier. 

 Vinkelsliparnas specialutvecklade borstlösa motorer gör att ProCORE18V-batterierna kan utnyttjas till fullo. Prestandan hos de nya BITURBO-vinkelsliparna kan jämföras med nätanslutna maskiner på 1 500 watt. De nya vinkelsliparna kapar upp till 50 procent snabbare än den tidigare högst presterande vinkelslipen från Bosch om 18 volt och är därför ett självklart val även för de mest krävande slipuppgifterna.

Nytt är också att Bosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffs. Man presenterar två nya batteridrivna excenterslipar på 12 respektive 18 volt – GEX 12V-125 Professional och GEX 18V-125 Professional. Båda maskinerna är kompakta, ergonomiska och lätta att transportera. GEX 12V-125 Professional är dessutom Bosch första excenterslip på 12-volt. Excenterslipen på 12 volt har en kompakt och smidig design vilket gör den lätt att ta med och använda. Verktyget är särskilt lämpligt för slipning av vertikala ytor såväl som högt belägna ytor. 

Samtidigt lanseras GEX 18V-125 Professional på 18 volt, som rekommenderas för större horisontella ytor. GEX 18V-125 har därtill en av marknadens lägsta vibrationsnivåer på endast 1,9 m/s² och är således lämpad för långa arbetsdagar. Man lanserar också en kraftfull borrhammare i Biturbo-serien.

Modellen GBH 18V-45 C Professional utökar sortimentet av effektiva och batteridrivna BITURBO-verktyg. Den batteridrivna borrhammaren kan nyttjas med det kraftfulla batteriet ProCORE18V på 12,0 Ah för maximal prestanda. 

Med en slageffekt om hela 12,5 joule klarar GBH 18V-45 C Professional även de mest krävande uppgifterna. Verktyget är dessutom lättare än konkurrerande nätanslutna modeller, även när maskinen utrustas med det kraftfulla batteriet ProCORE18V på 12,0 Ah. Borrhammaren är därtill kompatibel med befintliga batterier och laddare i Bosch Professional 18V System. 

Borrhammaren kan användas till mejsling och borrning i betong, murverk och sten – till exempel i samband med byggnadskonstruktion.

Vidare släpper man de två nya cirkelsågar – GKS 18V-68 GC Professional och GKS 18V-68 C Professional. Båda cirkelsågarna kan nyttjas med batterierna ProCORE18V om 8,0 och 12,0 Ah för maximal prestanda. 

De nya cirkelsågarna kapar 15 procent snabbare än konkurrerande modeller, och tillsammans med 8,0 Ah ProCORE18V-batteriet är verktyget 225 gram lättare än motsvarande nätanslutna maskiner med en effekt om 1800 watt. 

GKS 18V-68 GC Professional har ett sågdjup på 68 mm och GKS 18V-68 C Professional bättrar på detta ytterligare till hela 70 mm, vilket är klassledande. Båda cirkelsågarna lämpar sig för takläggning, ramkonstruktion och olika snickeriarbeten.

Sist men inte minst presenterar Bosch en ny batteridriven sänksåg i bolagets populära BITURBO-serie. GKT 18V-52 GC Professional kan nyttjas med batterierna ProCORE18V om 8,0 och 12,0 Ah för maximal prestanda. 

Snickare och hantverkare bjuds på en god nyhet när Bosch lanserar sin första sänksåg i 18V-sortimentet. GKT 18V-52 GC Professional sågar snabbt och effektivt upp till 52 mm tjocka material samtidigt som dess styrskena tillåter maximal precision. 

Sänksågen är särskilt lämplig för olika former av hantverk, till exempel möbelsnickeri, byggnation av kök och sågning och installation av parkettgolv.

www.bosch-professional.com

 

Fyra nyheter från DeWalt med nya Flexvold-batterier

Tillverkare DeWalt laddar också med en rad nyheter. Först ut är borrmaskinen DCD999 som är en 18V XR XRP hammarborr. DCD999 levererar upp till 42 procent mer kraft parad med ett DCB546 XR Flexvolt 6Ah-batteri än med ett DCB184 18V 5Ah-batteri. Borrmaskinen är utvecklad för att jobba snabbt och ha hög slittålighet. Andra egenskaper är en treväxlad växellåda helt i metall, borstlösa motorer samt metallchuck och karbidfästen.

Ny är också DeWalts batteridrivna vinkelslip DCG409. Vinkelslipen levererar upp till 54 procent mer kraft med rätt batteri som beskrivs i texten ovan. Maskinen är utrustad med konseptet DeWalt Perform & Protect vilket innebär att maskinen är försedd med en funktion som begränsar risken för bakslag genom att maskinen bromsar upp samt att den är försedd med så kallat Anti-Rotation E-Clutch System för att öka användarens säkerhet. DeWalt har också lanserat en kraftfull tigersåg i DCS386 som ger hela 50 procent mera kraft parad med ett DCB546 XR Flexvolt 6Ah-batteri än med ett DCB184 18V 5Ah-batteri. Sågen är försedd med en ny typ av drivlina som ökar effektiviteten och minskar vibrationerna och levererar en imponerade bladhastighet på 3000spm när sågen ej är belastad. Sist ut från DeWalt är den batteridrivna cirkelsågen DCS573 som ger hela 70 procent mer kraft parad med ett DCB546 XR Flexvolt 6Ah-batteri än med ett DCB184 18V 5Ah-batteri. Sågen klarar att såg 67 mm djupa snitt och tar hand om dammet på ett förträffligt sätt. Cirkelsågen sågdjupp kan justeras utan verktyg och maskinen är försedd med en elektronisk säkerhetsbroms.

www.dewalt.se

 

Mycket nytt och handhållet från Festool

Även Festool har lanserat en uppsjö av nyheter under den senaste tiden. Med nya kantslipen ES-ETS 125/ES-ETS 125 blir kantslipningen enklare. Med kantslipmaskin arbetar man lika flexibelt som för hand. Men det går mycket snabbare eftersom kantslipen ger maskinellt stöd och risken för fel minskar. Kantslipen ligger an helt mot kanten och levererar en felfri slipning. ”Vi har utvecklat den nya kantslipen så att den varken tippar eller slipar igenom. Jämfört med en handslipkloss förkortas tiden med upp till 50 procent: man bara öppnar sin SYSTAINER, tar ut kantslipen, sätter den mot kanten och börjar slipa – snabbt, effektivt och utan fel”, förklarar produktchef Gröger. Med kantslipen kan man slipa alla typer av kanter oavsett hur de ser ut: raka eller böjda, obearbetade eller lackerade, rätvinkliga eller fasade (från 43° till 92°), på små eller skrymmande arbetsobjekt, smala eller breda (från 5 till 60 millimeter). Den nya kantslipen slipar på ett perfekt sätt alla kanter. Till och med rundade konturer, som ett runt matbord eller innerhörn, slipas utan problem.  

Festool har också lanserat ett nytt Kickback-stopp som förhindrar farliga rekyler. 

 ”Med det unika Kickback-stoppet har vi gjort vår nya batterisänksåg TSC 55 K ännu säkrare eftersom man äntligen slipper farliga rekyler”, förklarar Festools produktchef Boris Seyfried. Rekylen är den vanligaste orsaken till allvarliga personskador med sänksåg. ”Skulle arbetsobjektet slå tillbaka när man börjar såga eller under sågningen, så stannar det unika Kickback-stoppet sågklingan blixtsnabbt.” 

Rent tekniskt fungerar det så, att Kickback-stoppets avkänningskil ligger an mot styrskenan eller mot materialet som bearbetas. Om verktyget sjunker ner i arbetsobjektet eller om en rekyl uppstår under sågningen, så registreras det direkt av avkänningskilen och en snabbromsning aktiveras. Kickbackstoppet finn säven på den nya borrskuvdragarna TDC 18 och TPC 18. De två nya borrskruvdragarna är kraftfulla, mångsidiga och har fyra växlar för att klara alla uppgifter. Tack vare det smarta växlingskonceptet har man alltid rätt vridmoment och varvtal för varje uppgift. Maskinerna är robusta och dessutom mycket slitstarka och uthålliga tack vare den borstfria EC-TEC-motorn. 

Kickback-stoppet motverkar den farliga vridningen i handleden. En sensor i elektroniken övervakar hela tiden rotationsrörelsens hastighet och vridvinkeln. Om insatsverktyget blockeras stängs maskinen av i kritiska tillstånd. På så sätt minskar det nya Kickback-stoppet risken att skruvdragaren plötsligt kan fastna och vrida till handleden. 

I slutet av förra året kom Festools nyutvecklade vägg- & takslip PLANEX 2 ut på marknaden. En vägg- & takslip som är något av en revolution inom slipning av väggar och tak. Tack vare LED-belysning direkt på maskinen upptäcker man ojämnheter redan under slipningen och slipper därför dyrt och tidskrävande efterarbete. Och den excentriska sliprörelsen ger suverän ytkvalitet – helt utan slipspår. Produkten utvecklades med fokus på ergonomiskt arbete på väggar och i tak: med reglerbar sugsupport, inställbar arbetslängd och smart T-handtag. Resultat: slipen är bekväm och enkel att använda – även när man jobbar länge. 

De båda nya skruvdragarna från Festool som ersatt föregångarna QUADRIVE PDC och DRC 18/4 heter QUADRIVE TPC och TDC 18/4. De två nyheterna är kraftfulla, mångsidiga och har 4 växlar för att kunna klara alla utmaningar. Tack vare det smarta växlingskonceptet har man alltid rätt vridmoment och varvtal för varje uppgift. Båda skruvdragarna är utrustade med en kraftfull, borstlös och därmed hållbar EC-TEC-motor av den senaste generationen. Den har ännu högre vridmoment och varvtal vid belastning än tidigare och – precis som alla borstlösa motorer från Festool – har den utvecklats helt och hållet av Festool själva och tillverkas på företagets fabrik i Tyskland. 

Festools sänksågar har under många år varit de mest eftertraktade sänksågarna på marknaden och nu berättar Festool att dessa sågar blivit ännu bättre. Den nya generation av dessa sänksågar sågar nämligen dubbelt så fort som tidigare, och batterisänksågen TSC 55 K har dessutom utrustats med ett unikt Kickback-stopp. 

”Med det unika Kickback-stoppet har vi gjort vår nya batterisänksåg ännu säkrare eftersom man äntligen slipper farliga rekyler”, förklarar Festools produktchef Boris Seyfried. Rekylen är den vanligaste orsaken till allvarliga personskador med sänksåg och ofta är skadan skedd på en millisekund. ”Säkerheten är mycket viktig för oss. Skulle arbetsobjektet slå tillbaka när man börjar såga eller under sågningen så stannar det intelligenta Kickback-stoppet sågklingan blixtsnabbt. Därmed stoppas sågens bakåtrörelse. Detta skyddar inte bara arbetsobjektet, utan minimerar även risken för personskador. Sist ut bland nyheterna är den kraftfulla högtalaren Toprock. 

Den nya Bluetooth-högtalaren TOPROCK öppnar för kvalitetsljud på bygget eller i verkstaden. Det utmärkta hifi-ljudet kommer från lockets fyra högklassiga neodymhögtalare i kombination med två basreflexsystem, som hämtar sin mäktiga bas från en smart utformad resonanskammare. Resultatet imponerar onekligen även på öron med höga krav: nya TOPROCK levererar ett fylligt och kristallklart hifi-ljud. Vill man ha samma fina ljud i stora rum är det bara att parkoppla två TOPROCK-högtalare till sin smartphone och njuta av stereoljudet som fyller hela rummet. Detta är möjligt tack vare den avancerade Bluetooth-5.0-standarden med TWS-teknik (true wireless stereo). 

www.festool.se

 

“Inget klår Giraffen”

Flex Scandinavia lyfter fram sin populära slip Giraffen bland nyheterna. Giraffen är en vägg- och takslip för betong med utbytbart huvudsystem. Maskinen är försedd med konstant varvtal, mjukstart och varvtalsreglering med justerhjul.

Det är en mycket lätthanterad, användarvänlig och lätt maskin. Gör arbetet mindre ansträngande och ergonomiskt riktigt. Den är utrustad med innovativt utbytbart huvudsystem med kantsegment. Sliphuvud kan monteras och demonteras med ett klick. Giraffen är lätt att styra tack vare optimal balans mellan motor och sliphuvud. Den har pålitlig kraftöverföring, tack vare den flexibla drivaxeln från motorn till sliphuvudet med den i decennier etablerade ”FLEX-tekniken”. Med innovativ design av huvudet reduceras vikten på Giraffen till ett minimum. Detta underlättar handhavandet. Kardanknutsmonterat sliphuvud ger stor flexibilitet och optimal anpassning för slipning av väggar, tak och golv. Till detta skall effektiv utsugning för dammfritt arbete. Det finns anslutningsmöjlighet för FLEX säkerhetsdammsugare med FLEX Clipsystem på styrröret samt dammskyddad strömbrytare.

Giraffen är mycket flexibel genom ett förlängningsrör (tillbehör) på 500 mm, monterbart utan verktyg. Stora ytor och rumshöjder på upp till 3,40 m kan bearbetas med hjälp av GM 340.

Med det innovativa transportsystemet kan maskin och tillbehör transporteras utan problem. Giraffen måste inte monteras, utan är genast arbetsberedd.

Turbo-Jet är en slipskål för optimal avverkning av betong. De många diamantsegmenten ger en jämnare avverkning och finare yta. Skålen ökar livslängden på maskinen. Idealisk för betonggradning.

www.flexscandinavia.se

 

Batteridriven kap och kärnborrmaskin för proffs

En riktigt stor nyhet som vi berättat om tidigare i år men som hör hemma i den här temaartikeln är Husqvarnas nya batterikap K1 PACE. Nu tar Husqvarna steget fullt ut och erbjuder kunderna en batteridriven kap som klarar de riktigt tunga jobben. Det här är den första produkten som lanseras på företagets nya batterisystem, PACE.  

Med mer än 60 års erfarenhet som tillverkare av kapar och med en ledande position inom handhållna kapar, så har Husqvarna Construction den expertkunskap som krävs för att leda utvecklingen från bensin- till batteridrivet. Med K1 PACE kan kunderna förvänta sig prestanda på samma tekniska nivå som en bensindriven motsvarighet, med alla ytterligare fördelar batteridrift medför för såväl maskinförare som miljö. 

Batterisystemet PACE kan utnyttjas för fler maskiner i takt med att den batteridrivna familjen utvidgas. I tillägg till kapen och batterisystemet har specialverktyg (kapklingor) i 12” och 14”/300 och 350 mm optimerats för batteridrift. 

Maskinen är utrustad med X-Halt, en bromsfunktion som har kapacitet att stoppa rotationen på bråkdelen av en sekund.

K1 PACE visades för första gången i Sverige på branschföreningen Byggnadsberednings höstmöte den 31 september i år.

Husqvarna lanserar också den batteridrivna borrmotorn DM 540i för professionell håltagning i betong. DM 540i som passar i trånga hörn, har låg vikt, är optimalt balanserad och lätt att använda för en ännu mer produktiv arbetsdag. DM 540i är optimerad för handhållen borrning i de flesta material, särskilt i armerad betong med diametrar upp till Ø 75 mm. Eftersom den körs på Husqvarnas BLi-batterisystem, kan den enkelt kombineras med vattentanken WT 15i för våtborrning eller en stoftavskiljare för torrborrning.

Den är även lämplig att montera på borrstativet DS 150 för diametrar upp till Ø 100 mm. Den nya borrkronan Elite-Drill D10 TW är utformad för att förbättra prestanda för DM 540i och utnyttjar batteriets fulla effekt för att ge ett avancerat borresultat. Husqvarna släpper också en ny förbättrad vattentank för våtkapning, WT15i. Det är en kompakt och lättanvänd vattentank på 15 liter som hjälper användaren att arbeta mer effektivt. Den har en elektrisk pump vilket gör att den inte kräver någon manuell pumpning. WT 15i tillhör Husqvarnas serie av batteriprodukter och drivs av ett BLi-batteri. Den har även ett fack för transport av batteriladdare vilket gör att man har allt man behöver för en dag full av våtkapning. 

www.husqvarnacp.com

 

Många handhållna nyheter från Milwaukee

Även Milwaukee har släppt en radda nyheter under året. M18 FUEL FTR8 är en ny handöverfräs. Med POWERSTATE kolborstfri motor levererar samma kraft som en nätdriven motsvarighet, max. 31,000 varv/min för stark, smidig fräsning. Dubbel LED-belysning. Passar med dammutsug (DEK 26). Levereras med 2 x dammutsugsadapter, 146 mm kantbas kompatibel med 31.75 mm schablonhylsa , 6 mm och 8 mm spännhylsa, sänkbas, 2 x parallellanhåll. Vikt med batteri 3,6 kg. Levereras i HD Box utan batterier och laddare.

Man har också släppt M18 FMTIW2F30 som är en 3/8" mellanmutterdragare med friktionsring. Branschledande prestanda med upp till 881 Nm lossningsmoment och upp till 745 Nm åtdragningsmoment. Endast 152 mm total längd. 4-läges DRIVE CONTROL inkl. Auto shut-off drar endast åt 34 Nm för att förhindra överdragning samt bultlossningläge, där maskinen automatiskt minskar hastigheten efter lossningen, för att undvika borttappade muttrar. Tre LED-lampor belyser arbetsområdet. Vikt med batteri 2,3 kg. Levereras utan batteri och laddare i staplingsbar HD box.

Ny är också M18 ONEFHIWH716 som är en Hex 7/16” mutterdragare, med branchledande prestanda på 1016 Nm. POWERSTATE kolborstfri motor och helt ny slagmekanism ger användaren upp till 30% snabbare borrning. Perfekt för att borra stora och djupa hål med 7/16" hex-borr. ONE-KEY ger användaren möjlighet att anpassa, spåra och administrera maskinen. Utrustad med QUIK-LOK-snabbfäste, för snabba byten av tillbehör. Levereras utan batteri och laddare och en staplingsbar HD box. 

XL M18 FORCE LOGIC är ett nytt borstlöst pressverktyg. Kompakt in-line design. Enhandsavändning. Branchledande 40,000 cykler mellan kalibreringar. Förkontroll av batterier säkerställer att det finns tillräckligt med energi för att slutföra pressningen. Utökad presskapacitet till Ø108 mm i kopparrör och Ø110 mm i plaströr. Justerbar slaglängs möjliggör användning med standard MILWAUKEE J18 käftar samt de vanligaste konkurrenterna på marknaden. Presskraft 32 kN. Vikt med batteri 3,9 kg. Levereras utan käftar, batterier och laddare i PACKOUT-väska.

Mera press finns i nya M18 FORCE LOGIC pressverktyg med kolborstfri motor som ger upp till 10% snabbare pressningar och 20% längre drifttid. Mest kompakt in-line design. Opereras med en hand. Marknadsledande 40 000 pressningar mellan kalibreringar. ONE-KEY-kompatibel för verktygssäkerhet, inventariehantering och rapportskapande. Upp till Ø108 mm i kopparrör och Ø110 mm i plaströr. Universellt verktygsfäste. Presskraft på 32 kN. Vikt med batteri 2,9 kg. Levereras utan batteri och laddare i väska.

Ny är också den kraftfulla M18 FUEL stomspikpistol. Levererar kraft nog att skjuta spik i hårda träslag. Skjutredo-teknik eliminerar uppladdningstid. Inga gaspatroner behövs. Två lägen, enkelspikning och stötspikning. Verktygslös inställning av spikdjup. Spärr stoppar verktyget från att avfyra när magasinet är tomt på spik. Skjuter upp till 700 spik på en REDLITHIUM 5.0 Ah laddning. Skjuter 50mm till 90mm standard 20° till 22° maskinspik. Maskinen har både bältes- och regelkrok såväl som LED-belysning. Vikt med batteri 5,1 kg. Levereras utan batterier och laddare i en väska.

Även Milwaukee släpper en ny vinkelslip M18 FUEL som är en 125 mm vinkelslip med lågt växelhus och effekt motsvarande en 1 200W nätdriven motsvarighet. Litet växelhus, smalt handtag och vinklat batteri för bästa åtkomst och användarkomfort. Integrerat FIXTEC-system. Paddelbrytare (dödmansgrepp), RAPIDSTOP skivbroms, överbelastningsskydd, kastskydd samt "line lock-out"-funktion. Varvtal utan belastning 8 500 varv/min. Vikt med batteri 2,7 kg. Levereras med kapskydd, avvibrerat extrahandtag och utbytbara dammskydd utan batteri och laddare i HD Box.

Man har också släppt den kompakta och batterdrivna blåsen M12 som erbjuder bättre kontroll och snabbare städning på byggarbetsplatsen. 

Den elektroniska brytaren med två hastigheter gör det möjligt att optimera hastighet och kontroll, samtidigt som den kompakta storleken ger användaren bättre åtkomst i trånga utrymmen. 

M12 blåsen har en kompakt axialfläkt som ger den bästa kombinationen av effekt och drifttid med en blåshastighet på 177 km/h. Blåsen har två munstycken – ett gummimunstycke för borttagning av skräp i trånga utrymmen och ett brett munstycke för effektiv rensning av skräp i mer öppna utrymmen. Avtryckaren kan låsas för att underlätta städningen. När blåsen är utrustad med ett M12 REDLITHIUM 6,0 Ah–batteri har den en drifttid på upp till 15 minuter vid högsta effekt. 

www.milwaukee.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×