bauma regerar igen!

Published 31/5, 2019 at 15:37

Hur lyckas de? Att gång efter gång öka och locka fler besökare till Bauma trots att man sedan länge redan är störst i världen? Bauma 2019 blev den bästa mässupplagan sedan minst fem gånger tillbaka.

Nu har det gått några veckor sedan megamässan Bauma avslutades in München och uppståndelsen lagt sig. Bauma slutar aldrig att förvåna och växa. Det var flera år sedan ryktet gick att mässan nått sin gräns ifråga om utrymme. Trots detta lyckas arrangörerna att klämma i fler utställare och öka utställningsytan. Till årets mässa hade man byggt två nya hallar och lycktas utöka utställningsytan utomhus.

 

Besökarrekord

Årets Bauma-mässa arrangerades mellan 8-14 april i München på samma ställe som de senaste tre decennierna, Münchens gamla flygplatsområde. Över 3700 företag från 63 olika länder ställde ut på en yta på mera än 613000 kvm. Inte mindre än 620000 personer, från 200 länder, besökte mässan under de sju mässdagarna vilket är 40000 fler besökare än 2016. Det är nästa lika mycket folk som Oslo population. Som ren kuriosa kan också nämnas att på Nordbygg förra året kom totalt 48000 besökare och Nordbygg räknas som en av de stora nordiska byggmässorna. Bauma befäste ännu en gång att man är världens största mässa alla kategorier. Bauma andades optimism den här gången i större utsträckning än på de senaste två upplagorna av mässan.

Rent generellt lanserades fler nyheter på årets mässa än tidigare, i alla fall om man jämför med mässan 2016. Det kanske inte handlade om så många riktiga innovationer men ökningen av mängden nyheter var uppenbar.

Rent generellt kan sägas att den stora gemensamma nyheten för mässan var tillverkarnas strävan att minska avtrycket på miljön genom att lansera motorer som svarar upp mot EUs Stage V-krav ifråga om utsläppsemissioner.

 

Fler nyheter än någonsin

Sverige var som vanligt väl representerade på mässan och är ett tillverkarland som står sig mycket väl i konkurrensen trots att vi är små. Exempel på svenska tillverkare som langade ut en rad nyheter var Atlas Copco, Epiroc, Volvo, Swepac, Scanmaskin, Dustcontrol, Husqvarna, HTC, Pullman-Ermator, Alimak, OilQuick, Steelwrist, Brokk, Aquajet Systems, Conjet med flera. Atlas Copco Power Techniques lanserade en hel räcka nyheter bestående av kompressorer och generatorer. Epiroc släppte bland annat en rad nya hydrauliska verktyg och i Volvos monter var det både trång bland nyheterna och besökarna. Swepac presenterad flera nya markvibratorer som du kan läsa mer i vårt tema om nya markvibratorer. Dustcontrol smygvisade en batteridriven stoftavskiljare för proffsanvändning som får betecknas som en riktig innovation som branschen inte sett tidigare. Även i Husqvarnas monter fanns en hel del nyheter som nya stofthanterare från Pullman Ermator, midjestyrda markvibratorer, nya diamantverktyg, nya golvslipar och batteridrivna handhållna kapmaskiner. HTC, som numera är en del av Husqvarna men fortsatt som eget varumärke ställde ut på sin vanliga plats i A1-hallen. Även HTC visade senaste nytt som den nya serien Start & Grind som man visade på World of Concrete. Alimak bjöd också på en rad nyheter som exempelvis en ny uppgradera höghastighetshiss i Scando 650 FC-S. Tillverkaren Brokk överraskade med att släppa ytterligare en rivningsrobot, modellen Brokk 70. Scanmaskin visade sina senaste nyheter ur World Series samt en helt ny golvfräs och dessutom en Shotblaster som gör sitt insteg på marknaden igen. Men även andra tillverkare utanför Sveriges gränser visade på nyheter. För den liftintresserade mågnade många montrar av nyheter som exempelvis Dinolifts nya Dino 230VT och Dino 220 och 280 RXT. Ruthmann visade upp nya billiftar och i Ommelifts fanns också mycket nytt. På utomhusområdet återfanns också amerikanska snorkel med en hel del smått och gott. I en av hallarna ställde Skyjack bland annat flera nya saxliftar och IPAFs liftutbildningar lockade många besökare att testa den avancerade liftsimulatorn. GEDA visade en ny modell av sin Multilift och i Kaesers monter fanns som vanligt tornet med en rad kompressorer staplade. I montern fanns nya modeller redo att levereras ut på marknaden. Även i Genies och JLGs montrar trängdes nya modeller av sax, bom och pelarliftar. I Hamms monter fanns flera nya modeller av vältar. Ställde ut på mässan gjorde också flera av de större maskinuthyrningskedjorna som arbetar över hela Europa. En av dessa var förstås Cramo.

Då Svensk Rental Tidning spänner över ett ofantligt antal produktområden är det omöjligt att nämna specifika produktnyheter i en artikel som denna. Istället kommer vi att sprida ut informationen om nyheter i separata artiklar under hela året. En del nyheter skrev vi redan om i SRT 2 som var vårt mässnummer för Bauma. Att hitta alla utställare på det enorma utställningsområdet var ingen enkel uppgift. Men om man var ute efter lite lättare bygg- och handhållna maskiner är dessa produkter alltid samlade i mässan första hall, A1. Här visades olika typer av verktyg för borrning, kapning, sågning, slipning och polering av olika typer av byggnadsmaterial. Här fanns som vanligt också en mängd olika typer av maskiner för kapning, golvsågning, borrning, väggsågning och inte minst slipning och polering av betonggolv som fortsätter att vara ett högprioriterat produktområde med stort intresse bland entreprenörerna.

 

Skål Bayern!

München som stad levererade som vanligt. I själva staden fanns inte ett enda hotellrum att uppbringa under själva mässveckan. Förutom möjligtvis bland lyxhotellen om man var villig att betala ett pris som multiplicerats minst 20 gånger i jämförelse med utgångspriset. På alla Gasthaus i småbyarna runt München återfanns språk och nationaliteter som normalt sett inte syns i de här trakterna förutom då Bauma arrangeras. Åtskilliga tusentals Wienerschnitzel och liter av bayersk Helles eller Weißbier har pumpats ut under de sju mässdagarna återigen. Det enda negativa under de sju dagarna i Sydtyskland var att vädrets makter inte riktigt var på arrangörernas sida. Större delen av veckan var det mulet och stundtals riktigt bitande kallt. Ofta brukar vädret vara ganska behagligt vid den här tiden i Bayern med blommande körsbärsträd och fullsatta biergarten, men inte den här gången.

www.bauma.de

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×