Bra stämning på årets Maskinexpo

Published 5/9, 2019 at 12:29

Maskinexpo håller ställningarna trots tuff konkurrens och lite bistert väder på årets mässa på STOXA.

På årets upplaga av Maskinexpo, som ägde rum 23-25 maj på STOXA norr om Arlanda flygplats i Stockholm, ställde 222 företag ut. Mässan besöktes av 15056 personer enligt arrangören.

 

Det handlar om uthållighet

Maskinexpo är en mässa med en fantastisk historia som bygg- och anläggningsbranschen har många fina minnen från. För den sektor som tidningen bevakar har dock utbudet av utställare på Maskinexpo minskat en hel del. Det råder ingen tvekan om det. Konkurrensen från andra mässarrangörer är naturligtvis påtaglig. Just därför har Maskinexpo förändrats en del, vilket är en helt naturlig utveckling. Man hittar exempelvis numera fler utställare från park- och grönytesektorerna. Men Maskinexpo är en bra branschmässa som fortfarande har kvar den där härliga känslan av mötesplats och lite av den gamla goda tidens branschfest. Det svänger ganska mycket fram och tillbaka vad gäller mässarrangemang. Nya upplägg kommer och går och det handlar väldigt mycket om uthållighet. Uthållighet är något som Maskinexpo visat tydligt prov på. 1983 arrangerades den första upplagan av Maskinexpo, då på Täby Galopp i Täby. Rekordåren var när mässan arrangerades på Barkarby flygplats och utställarantalet låg en bit över 400 företag och upp emot 30 000 besökare. Det unika med mässan är att den representeras av framförallt många mindre utställande företag som har möjlighet att visa upp sig till en rimlig kostnad. Mässan är också en verkligt utpräglad branschmässa men har kanske under de senaste åren tappat lite vad gäller besökare som arbetar inom maskinuthyrningsbranschen. 

 

Allt går att hyra

På mässan fanns dock en hel del leverantörer som också vänder sig till maskinuthyrningsbranschen. En hel del utställare har varit trogna sedan många år tillbaka som exempelvis Kaeser som ställde ut med en snygg monter med bra läge. På en snygg uteplats kunde besökarna beskåda både nya kompressorer och förbipasserande besökare. Stefan Larsson hälsade välkommen. Värt at nämna är också att Kaeser fyller 100 år vilket vi kommer at uppmärksamma i SRT 5-2019. Några andra goa gubbar som gjorde en riktigt storsatsning på Maskinexpo var Kranlyft. I väl tilltagen monter visade man en rad nya produkter från Maeda, Klaas och Magni teleskopkranar. Den senaste agenturerna är Klaas och Magni. Man visade bland annat Theo 25 från Klaas som har en räckvidd på 15,5 och en arbetshöjd på 25 m där den klarar 250 kg. SRTs redaktör fick förmånen att åka upp en sväng.

Ett annat företag som satsade på uthyrning av rivningsrobotar var Kendrill som ägs av Worksystem. På plats med stor monter på mässan var också Hüllert Maskin som visade nyheter från Merlo. Systerbolaget Jekko Svenska AB visade nya minikranar. Andra typiska uthyrningsprodukter som ställdes ut på mässan var Kabe husvagnar, paddor från Swepac och Weber från Fredsunds,  mätutrustning från Blinken Tools, paddor, fräsar och bordssågar från Epox Maskin, hydraultillbehör från Hydroscand, kompaktlastare och anna entreprenadutrustning från Maskinia, diamantverktyg, kapmaskiner och andra maskiner och tillbehör från Matek, diamantverktyg och handmaskiner från Jack Midhage AB, kompaktlastare från Thovo, entreprenadmaskiner för uthyrning från YRC Rental och många många fler. 

Nästa år har tidningen inga uppgifter om att Maskinexpo kommer att arrangeras utan att man brukar göra ett uppehåll då Svenska Maskinmässan arrangeras på Solvalla. Datum är satt till 4-6 juni, 2020.

www.maskinexpo.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×