Eldriven Manitou-lift vid plåtslagarjobb

Published 6/3 at 14:50

När det Vänersborgsbaserade plåtslageriet MJS skulle se över plåtdetaljerna på Kungajaktsmuseet Älgens Berg på Bergagården så föll valet på en Manitou 200ATJe Oxygen från Scantruck.

MJS hyrde Manitou 200ATJe Oxygen via Trollhättans Truck, och en egenskap som imponerar på plåtslagaren Klas Segerkvist är batteritiden. ”Jag har haft den här liften i nio arbetsdagar och fortfarande inte laddat batteriet överhuvudtaget. Just nu står den på 56 procent kapacitet kvar, så jag kommer dessutom klara mig ett bra tag till.”

 

Arbete vid Älgens Berg

MJS arbetar med byggnadsplåtslageri från Göteborg och upp till Trestadsregionen, men allt som oftast har de fyra anställda tillräckligt att göra i närområdet. Så också denna oktoberdag då Klas Segerkvist befinner sig vid Kungajaktsmuseet Älgens Berg på Bergagården för att se över plåtdetaljer. ”Jag gör en allmän översyn av alla plåtdetaljer och byter ut sådant som behöver lagas. Ett lite annorlunda inslag på det här stället är att jag får laga fasaden här och där, då ekorrarna äter hål i väggarna. Jag visste att jag behövde en lift som klarade av ett ojämnt underlag och höjder uppåt tio meter, och Anders Janson på Trollhättans Truck AB plockade fram den här liften från Manitou åt mig.”

Liften som Anders Janson plockade fram åt MJS är en Manitou 200ATJe, en bomlift som drivs helt och hållet på el. Liften har en maximal arbetshöjd på 20 meter och en räckvidd på nästan 12 meter. Den tar totalt 230 kg i korgen. ”Eldrivna maskiner blir mer och mer efterfrågade även på landsbygden, i storstäderna är det nästan ett krav”, säger Anders Janson, liftansvarig Trollhättan Truck. ”Vi är ungefär 20 anställda på firman och har flera hundra enheter av truckar, liftar och teleskoplastare som vi hyr ut från våra anläggningar i Trollhättan och Göteborg. Vår relation med Scantruck AB som leverantör går lång tid tillbaka. De levererar alltid bra produkter och har en bra eftermarknad.”

 

Första gången med Manitou 200ATJe

Klas Segerkvist har arbetat som plåtslagare i över 40 år, och har därmed tillbringat en hel del tid i liftar av olika slag för att kunna utföra sitt arbete. Det var därför spännande att höra hans åsikter kring Manitou 200ATJe som det faktiskt var första gången han kom i kontakt med. ”Jag tycker att liften är suveränt fin att köra, och eftersom det är grusigt underlag och kuperat här så uppskattar jag fyrhjulsdriften. Trots att marken är ojämn så upplevs maskinen stabil, vilket är en viktig egenskap. Det var enkelt att förstå hur allting fungerar och det är gott om plats i korgen. Ytterligare en fördel som jag tror också kan vara en förklaring till att batteriet ’aldrig’ behöver laddas är den fina räckvidden. Tack vare den så slipper jag flytta maskinen i onödan utan kör bara korgen dit jag vill. Det tror jag sparar både tid och energi i batteriet”, avslutar Klas Segerkvist.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×