En virvelvind av nyheter på WOC 2019

Published 5/3, 2019 at 12:37

World of Concrete 2019 erbjöd flera produktnyheter och tog tempen på USA-marknadens långsiktiga hälsa.

Vilda ökenvindar dominerade premiärdagarna av World of Concrete 2019, något som återspeglades i den virvelvind av aktiviteter som hölls på den mässa som av organisatörerna kallats den största på mer än ett decennium. Kanske sa denna virvelvind även något om osäkerheten som väntar den nordamerikanska byggbranschen under de kommande månaderna. Mässan präglades av optimism bland de mer än 1500 utställarna och 60 551 besökarna, även om vintern i Las Vegas enbart var en gnutta mildare än ett desto snöigare övriga USA.

 

Positiv utveckling av byggbranschen i USA

“Vi är optimistiska över byggbranschen i både Nordamerika och globalt för detta år, och 2020 också”, sa Henric Andersson, vd för Husqvarnas Construction Products. Även om Henric Andersson medger att det funnits vissa “mörka moln” i form av tariffer och problem inom handeln, tycker han att Husqvarnas position är fortsatt stark i USA. Liknande känslor delades med Avi Kahn, CEO på Hilti i Nordamerika som haft en ökning på 10,4 % i försäljningssiffror under 2018. “Vi fortsätter att investera i produktivitet, med hänsyn till bristen på skicklig arbetskraft”, sade Avi Kahn.

Det fanns en del tecken på att ett nästan decennium långt uppsving på den nordamerikanska byggmarknaden kan ha nått sin kulmen. Stanley Black & Decker, Inc. blev den senaste av de större tillverkarna att dra tillbaka sina uppskattningar om vinst för det kommande året, något som kan påverka det i augusti presenterade förvärvet av verktygstillverkarna Genesis och Paladin. Affären med Genesis gick för övrigt inte igenom då konkurrensmyndigheterna hävdade att Stanley La Bounty skulle få en för stark position på marknaden. Å andra sidan har inte osäkerheten i branschen satt stopp för andra förvärv. Kinshofer firade på World of Concrete med att avsluta sitt förvärv av italienska Hammer srl. Dany Martin, sales manager i Nordamerika, förklarade att förvärvandet passar de två företagen perfekt. “De har samma inställning till kvalitet och erbjuder de funktioner som våra kunder vill ha.” Martin tillade att: “Även om hammarna kanske inte blir de billigaste på marknaden, så kan vi bevisa att de är värda det”.

Bland nästan 260 debutanter bland utställarna fanns Avant Techno USA, Inc., den nordamerikanska grenen av den finska tillverkaren av kompaktlastare. Företagets chef Jukka Kytomäki förklarade att man nu är redo att höja sin profil i bland annat demoleringsbranschen efter sju år i USA. Företaget erbjuder innovationer såsom en hyttdesign som placerar föraren i fronten av hyttramen, vilket ökar lyftkapaciteten, stabiliteten och synligheten. “Vi ser en stor potential på den amerikanska marknaden”, berättade Kytomäki. “Vi erbjuder lättare maskiner som kan göra samma jobb som tyngre modeller, plus ett sortiment av mer än 200 verktygstillbehör.”

 

Stort utbud av automatisering

På World of Concrete presenterades ett antal större lanseringen. Brokk gjorde sin största produktlansering i Nordamerika någonsin med fyra nya maskiner i sin produktserie av fjärrstyrda demoleringsmaskiner. Tre maskiner är eldrivna: Brokk 170 på 1,6 ton,  Brokk 200 på 2 ton, Brokk 300 på 3 ton samt Brokk 520D på 5 ton som är dieseldriven och ersätter Brokk 400. All nyheter inkluderar förbättrad design, förstärkta komponenter och färre elektriska kopplingar på insidan, vilket företaget säger bidrar till ökad genomslagskraft och tillförlitlighet, samt större mångsidighet i arbetet.

Brokk presenterade dessutom sin nya serie av åtta BHB-hammarmodeller. Serien spänner från BHB 55 på 50 kg för den kompakta Brokk 60, hela vägen upp till 700 kg, BHB 705 för den senast introducerade Brokk 500 och Brokk 520D. 

Några som delade Brokks plats i rampljuset var vattenbilningsspecialisten Aquajet Systems som lanserade sitt kompakta Ergo System för små jobb i trånga utrymmen. Den består av en 4,2 kW kontrollenhet och ett vattenbilningshuvud som arbetar effektivt från en verktikal eller horisontell ram. Den har en styrka på 1000 N vilket är ungefär hälften av Aquajets största vattenbilningsrobot. “Ergo eliminerar även säkerhetsriskerna med handlansar, vilket ger ett mer konsistent bearbettningsdjup”, berättade Peter Bigwood och noterade att det amerikanska intresset för vattenbilning har hjälpt Aquajet att fördubbla sina försäljningssiffror de senaste två åren. “Aquajets produkter har lyft vattendemolering till en högre nivå av förfining.”

Som ett tillägg i denna trend släppte en annan svensk tillverkare av vattenbilningsutrustning, Conjet AB, ett nytt grafiskt gränssnitt som förenklar användandet av deras Conjet 7-serie-robotar. Gränssnittet är integrerat i både maskinen och dess manöverlåda och har mer intuitiva kontroller med direkt feedback för specifika parametrar, vilket gör det möjligt för användarna att förbättra energi- och vattenanvändning när användarkraven förändras under ett och samma jobb.

Automatiseringstemat fortsatte även på Hiltis välbesökta utomhusområde där de presenterade sin väggsåg DST 20-CA; den första av sitt slag som integrerat allt av sin operatörselektronik i såghuvudet, något som Hilti säger väger mindre än enheter med externa kraftenheter. Konfigurationen erbjuder en 30 procentig ökning i styrka och upp till tre gånger startvridmomentet hos 800mm-klingan. Med en sladdlös fjärrkontroll och ett integrerat CutAssist-system, visar sågen skärdjupet i realtid och styrs med handsfree, vilket ger användaren möjlighet att förbereda nästa sågsnitt eller utföra andra uppgifter medan väggsågen jobbar på egen hand.

 

Jobba sladdlöst

Batteridrivna verktyg var ett annat vanligt tema hos de verktyg som presenterades på World of Concrete. Hilti visade deras TE-300A chipper och TE 60 A-36 SDS max kombihammare. I borrningstester har den senare av de två klått deras motsvarighet med sladd, TE 60, med sina 3300 slag/min. DeWalt introducerade sin nya Flexvolt 60V DCH773 2 51 mm borstlösa SDS MAX borrhammare som når 19,4 J, samt 20V 28,6 mm DCH263 SDS Plus D-handtag borrhamamre, med 3.0 J kraft för högprestationsborrning och chipping. Bosch visade sin nya Bulldog 18V S26D borrhamamre med så kallad kickback control som minimerar plötsliga slag i verktyget. Beroende på borrets storlek kan S26D borra upp till 60 hål på en laddning, tack vare en borstlös motor som maximerar körtiden. Bosch planerar att lansera sladdlösa versioner av RH540M och RH745 för den amerikanska marknaden senare i år. “Vi kommer inte släppa en ny sladdlös version av ett redan existerande verktyg förrän den är bättre än den med sladd”, sade Rachael Klein, talesperson Bosch.

Även kapmaskiner stod i rampljuset på mässan, däribland Husqvarnas nya, batteridrivna K355i 228.6mm kap som med sina 3,5 kg till och med kan fästas i operatörens bälte. Ett brett urval av batterityper är tillgängliga för att maximera produktivitet, beroende på antalet snitt och materialtypen. Henric Andersson på Husqvarna säger att företaget har lagt stor vikt på batteristyrka i deras produktutveckling på grund av att det blir allt viktigare för användare. “Om någon kan göra en bra batteridriven kapmaskin så är det vi och vi vill visa det.” Stihl var dock först med batteridrivna kapar och lanserade en modell på Bauma 2016.

Tom Techow, product manager på Stihl, poängterade att även om spridning av batteridrivna sågar kan skapa konkurrens för etablerade produkter såsom deras egna TS250, så bör användare ta hänsyn till applikationer och batteristyrka när de jämför produkter. “Ett batteris livslängd är mer en akademisk fråga som beror på vad det är du vill göra”, sade Techow och tillade att kunder även borde ta hänsyn till kundtjänst och tillgång till assistans med att lösa problem när de dyker upp. Bland vanligare sågar fanns Stihls TS440, introducerad förra maj, med en förlängd klingskyddsjustering utformad för att enklare kunna skära igenom rör och väggsektioner och arbeta i hörn. När klingskyddet är i öppen position stoppas klingan på mindre än en sekund (med hjälp av en gyroskopisk sensor) ifall en så kallad kickback skulle inträffa.

Amerikanska bolaget US Saws visade upp en annan såginnovation, SX 13500 “Dust Buggy”. Den drivs av en 178 mm Metabo-handslip och kan såga upp betongskarvar på upp till 50,8 mm djupt och upp till 3 mm brett. Även borstlösa motorer dyker upp hos fler verktyg för betongkonstruktion. Några exempel är Makitas XDT 16 18V LXT, som erbjuder vridmoment på 180,78 J i fyra olika hastighetsinställningar, och XRH12 17,5 mm borrhammare, utformad för installationsarbeten. 

Vid de fall där batteristyrka helt enkelt inte räcker till, erbjöd World of Concrete några innovativa nya lösningar för energi. Amerikanska Makinex Construction Products premiärvisade sin portabla “Power Box”, en hybridbatteridriven AC-generator som snart kommer att vara tillgänglig i modeller från 4,4 kW till 17,6 kW. Makinex powerbox producerar energi till maskiner från 120V- and 240V-verktyg för hela dagen. Laddning tar runt två timmar med vanliga strömkällor eller tre timmar med ett valfritt solenergitillägg. “Power Box är också utrustad för att hantera stora spänningsvidder vilket täcker många byggverktyg”, sade Makinex globala product manager Jeff Durgin. “Den är designad för 10 000 laddningscykler, vilket kommer att hålla i 20 år. Vi har en tioårsgaranti på batterierna.”

En svensk tillverkare som under åren byggt upp ett mycket starkt fäste i USA är Pentruder. Pentruder räknas numera även i USA som Roll Roycen bland håltagningsutrustning. Pentruder visade dock inga helt nya produkter på WOC men däremot för den amerikanska marknaden uppdaterade produkter. Sedan några år tillbaka säljs Pentruders produkter med framgång av amerikanska ICS Blount, som under förra året även förvärvade golvsågstillverkare Merit.

Andra nyheter på mässan värda att nämna var Doosan som introducerade sina G25, G50 och G70 Tier 4-anpassade mobila generatorer - deras första utrustade med Doosanmotorer. Alla tre har ökad bränslekapacitet för körtid som varar längre än 24 timmar oavsett arbetsbördan. Epiroc var också representerade på mässan och visade sina senaste nyheter av verktyg för rivning och återvinning.

 

Utrustning för betonggolvet

Även om den stegvisa mognaden av betonggolvslipningsbranschen kan ha orsakat att antalet tillverkare minskat en aning, så har etablerade företag knappast tagit en paus. HTC gjorde ett starkt intryck på utomhusområdet med ett nytt pampigt eget helt hus intill Husqvarnas anläggning. Nytt från HTC var bland annat att man lanserade en helt ny maskinserie för enklare slipuppdrag omfattande både golvslipar och dammsugare. Serien kommer att ersätta den tidigare Greyline. I Husqvarnas monter både inne i centralhallen och södra hallen samt ute fanns även företagets numera mycket breda sortiment av luftrenare och industridammsugare, d v s det tidigare Pullman Ermator-sortimentet. 

En annan svensk tillverkare som förstärkt sina ställningar kraftfull i USA är numera Indutrade-ägda Scanmaskin. I USA säljs produkterna genom det egna företaget på östkusten med bland annat stort stöd av amerikanska kedjan Jon Don. Scanmaskin visade ett brett sortiment i flera montrar både utom- och inomhus.  Man visade bland annat nya Scanmaskin 32 World Series som hade världspremiär på mässan. Även den ganska nya 28:an samt en rad andra modeller visade inklusive sortimentet av dammsugare för golvslipning. En annan stor nyhet var golvkonceptet World Series Floor som är et nytt system för at skapa polerade betonggolv med Scanmaskins World Series maskiner och verktyg samt underhållssystem.

Under de senaste åren har mängden tillverkare på betonggolvsidan var som vanligt hög. Det fanns en rad amerikanska företag som ställde ut som SASE och många asiatiska företag. Ett annat exempel är Superabrasive som lanserade sin nya generation av elektriska och propandrivna golvslipar kallade Lavina Elite. De finns modeller på 500 mm upp till 965mm och har omformade chassin för förbättrad manövrerbarhet och snabbare verktygsbyte. Urvalet inkluderar även dammeliminerande sliphuvuden som skyddar interna komponenter från damm och fukt. Integrerade vikter hjälper till att reglera sliptrycket. Ett nytt system för vattenånga trycker ner dammpartiklar från 0,1 till 100 mikroner, medan dammsugarslangskopplingen har flyttats närmare dammkällan och använder sig av en kamlocksystem i metall. 

Husqvarna blev dessutom det senaste företaget att äntra marknaden och presenterade deras “Fleet Services” som en del av ett större initiativ inom kundtjänst och användareffektivisering. “Drifttid är viktigt, så det är viktigt för entreprenörer och uthyrningsföretag att bli mer proaktiva när det gäller förebyggande underhåll”, berättade en av Husqvarnas amerikanska säljare och tillade att Fleet Services kan användas för verktyg från alla märken, ej enbart Husqvarnas verktyg. “Vi förstår informationsbehovet för diverse verktygskategorier, eftersom vi bygger produkter inom dem alla.” Som med många andra typer av teknologier finns det ofta ett åldersgap när det gäller hantering av maskinsortiment. “Yngre personer har lättare att sätta sig in i användningen av nya maskiner”, sa en entreprenör som varit i branschen i flera decennier”.

www.worldofconcrete.com

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×