Fredsund Maskin återförsäljare för tyska Darda i Sverige

Published 6/3 at 13:30

Darda GmbH stärker sin närvaro på den svenska marknaden för handhållen rivningsutrustning. För detta ändamål har det företaget ingått ett handelssamarbete med entreprenadmaskinhandlaren Fredsund Maskin AB.

Darda är ett tyskt företag som har utvecklats mycket framgångsrikt och med blick för framtiden i sin 60-åriga historia. Som en oberoende del av den globala BROKK-gruppen utvecklar, tillverkar och levererar Darda högkvalitativ rivningsutrustning och tillbehör för ett brett spektrum av applikationer och industrier över hela världen.

Alla komponenter är designade med årtionden av erfarenhet, speciellt för användning under extrema arbetsförhållanden. Fokus ligger alltid på skyddet av arbetare och miljö. Dardas produkter arbetar med de lägsta emissionerna vad gäller buller, vibrationer och damm och är kända som några av de mest kraftfulla i sin klass på marknaden. Det tyska företaget arbetar mycket nära sina kunder i utvecklingen av specialrivningsutrustning med låga utsläpp. Direkt och genom deras gedigna återförsäljarnätverk över hela världen.

Fredsund Maskin grundades 2011 och har utvecklats till ett konkurrenskraftigt och starkt företag. De har försäljningskontor i Stockholm och Jönköping och även serviceverkstäder på flera orter i Sverige.

 

55 år på marknaden

1967 lanserade Helmut Darda den revolutionerande Rock and Concrete Splitter. Darda Rock and Concrete Splitter är ett handhållet rivningsverktyg som använder hydrauliskt tryck för att klyva alla typer av berg och till och med betong med enorm klyvkraft på ett kontrollerat och tyst sätt. Drivs av en högtryckshydraulisk enhet finns det fyra storlekar tillgängliga idag, beroende på applikation.

Idén att utveckla ett sådant verktyg kom vid den tiden genom kontakten av Helmut Darda, som sedan dess gått bort, till ett stenbrott, minns VD och sonen Burkhard Darda fortfarande. Där letade man efter en lösning för att ersätta indrivningen av handkilar mot en hydraulisk maskin. Så Helmut Darda satte igång sitt utvecklingsarbete och kunde vid något tillfälle öka produktiviteten i stenbrotten med en faktor tio med sin nya idé, den ”hydrauliska klyvningsprincipen”. Världsomspännande patent beviljades. Till en början var klyvarna konstruerade för bergbrytning. Snart kom dock de första framgångsrika ansökningarna även inom betongrivning. Uppfinningen hade en revolutionerande karaktär, eftersom den också bjöd på en bra alternativ till sprängämnen. Atlas Copco, ett välkänt företag i branschen, hörde talas om den geniala uppfinningen och erbjöd uppfinnaren stöd vid försäljning över hela världen. Detta visade sig vara ett lyckokast för den då nykomling, eftersom hans revolutionära idé väckte en världsomspännande sensation.

”Vi är mycket stolta över att kunna representera Darda på den svenska marknaden”, säger Magnus Kanerfalk på Fredsund Maskin AB.

www.fredsund.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×