I Lastzonen

Published 16/6, 2020 at 15:20

Många nya typer av lastmaskiner har lanserats, både små och kompakta och lite större.
Skriven av Jim Parsons
Översatt och redigerad av Vitor Hermansson

Det är en sällsynt entreprenör som inte behöver hjälp på arbetsplatsen, speciellt när det kommer till kvalificerad arbetskraft. Även om branschhandelsgrupper och utbildare gör sitt bästa för att locka fler unga till branschen, kan resultaten av dessa ansträngningar mycket väl ta flera år innan de ger resultat. Detta är bara en liten tröst för att hantera dagens behov, men lyckligtvis fortsätter tillverkare att bygga nya maskiner med funktioner som är utformade för att hjälpa entreprenörer att göra det mesta av den arbetskraft som finns tillgänglig. Detta tema om kompaktlastare innehåller nya och uppdaterade modeller lämpliga för alla applikationer och behov, särskilt de viktigaste prioriteringarna för produktivitet och lönsamhet. Om 2020 är året för kloka investeringar i ny utrustning, är dessa produkter en bra start.

 

 

Komatsu Europa lanserar hjullastaren WA80M-8

Hjullastaren WA80M-8 sägs leverera förstklassig förarkomfort, optimal sikt, enastående säkerhetsnivåer, ett ergonomiskt gränssnitt, enkelt drift, ett nytt höghastighetsalternativ på 40 km/h, samt en djärv och modern stil för en stark och distinkt visuell närvaro. Med en arbetsvikt på 5995 kg är WA80M-8 optimerad för tuffa byggapplikationer med en kraftfull Komatsu S4D98E-6VHA 53,7 kilowatt motor med låga utsläppshalter och som uppfyller EUs Steg V-föreskrifter. Med sin brytkraft, höga lyft- och dumpningshöjd, samt tillräckliga reserver för även de svåraste markförhållandena, har WA80M-8 dessutom låg bränsleförbrukning. Operatören kan också förlita sig på Easy Fork-kinematik för att transportera laster med Komatsu pallgafflar parallellt med marken utan att justera gafflarna. För maximal driftsäkerhet förbättrar den låga tyngdpunkten stabiliteten med sina kompakta dimensioner och den nya motorhuven garanterar enastående sikt runtom. En ny stor, multifunktionell och högupplöst widescreenskärm i färg (TFT-LCD) har 15 inbyggda språk och förbättrade ergonomikontroller, inklusive en PPC-multifunktionsspak för enkel drift. Den valfria luftkonditioneringen och Electronic Controlled Suspension System erbjuder ytterligare komfort och produktivitet. Alla underhålls- och serviceåtgärder kan utföras enkelt och snabbt tack vare motorkåpa. Ett fack för batterier, nätströmbrytare och reläer förbättrar åtkomst till det elektriska systemet för underhåll.

www.komatsu.eu

 

Cats nya D3-serie bygger på D- och D2-seriernas rykte

Caterpillar lanserar 16 nya modeller inom Cat D3 Series Skid Steer Loader, SSL, och Compact Track Loader, CTL. Dessa nya maskiner bygger på D- och D2-seriens goda anseende vad gäller kvalitet, komfort och prestanda, och levererar förbättringar i operatörens upplevelse och stabilitet. Att kliva in och ut ur de nya D3-kompaktlastarna med sluten hytt är nu enklare tack vare en större dörröppning i hytten. Dessutom är avståndet mellan joysticks utökat vilket ger extra utrymme för operatören för en bekvämare upplevelse.

Alla Cat D3 Series CTL-modeller har två körhastigheter som standard för att förbättra prestandan på arbetsplatsen. Maskinerna är anpassade för att leverera en grävningsprestanda med högt vridmoment och topphastighet. De kraftfulla lastarna Cat 279D3 och 289D3 har en topphastighet på marken på 13,6 km/h, en 20 % ökning från deras D-seriemotsvarigheter. Cat 239D3- och 249D3-modellerna är nu konstruerade med tvåhastighetstransmission som standard, istället för en hastighet som tidigare, och ökar reshastigheten med 9 % och anpassar modellerna till resten av CTL-modellerna med två körhastigheter.

 

Bobcat lanserar ny Steg V M-Series-lastare

Bobcat har lanserat nya versioner av sin M-Series S450-, S510- och S530-modeller, de första i serien med en speciellt framtagen Steg V-kompatibel Bobcat-motor. De nya lastarna sägs erbjuda användaren ökad prestanda, förbättrad komfort och optimerade underhållskrav för att maximera effektiviteten på arbetsplatsen samtidigt som man bevarar en kompakt storlek för arbete i trånga utrymmen och en enkel transport.

Den nya Bobcat-motorn ger 37 % mer vridmoment och snabb återhämtning från överbelastning jämfört med tidigare maskiner, vilket innebär att operatören kan arbeta med samma effekt vid lägre varvtal, ljudnivåer och bränsleförbrukning. Dessutom kan användare med en motor som är utrustad med dieselpartikelfilter, DPF, som standard arbeta i utsläppsreglerade zoner såsom städer och centrum. Ett nytt hydraulikalternativ för höga flöden för S510 och S530 Steg V-modeller gör det möjligt att använda verktyg med högre flöde såsom sopaggregat, planfräsar och fräshjul. S510 och S530 erbjuder även ett nytt luftkonditioneringsalternativ.

 

Djärv, ny styling för Bobcats varumärke One Tough Animal

Bobcat har introducerat en ny varumärkesidentitet som reflekterar företagets ikoniska One Tough Animal-budskap, för att kraftfullt representera kärnkvaliteterna hos Bobcat. Samtidigt förenar och förstärker den visuella identiteten alla Bobcats produktlinjer med en ny styling som är mer modulär och enkelt kan tillämpas på maskiner av alla typer och storlekar. Som ett första steg i implementeringen av det nya varumärket användes maskinens nya designelement R Series minigrävare  på 2 till 4 ton som lanserades förra året. Nya stylingdekaler har nu lagts till och lanseras för att slutföra den nya varumärkesidentiteten.

 

Sherpas tvåhastighetsutveckling

Ett förfinat koncept och användarimatning gör Sherpas 100 minilastare med två hastigheter till en riktig utveckling av företagets 100 ECO. Den ena hastigheten har mer styrka att manövrera och arbeta och den andra hastigheten är för längre distanser med högre hastighet. Lastaren är designad med två hydraulpumpar som kan användas samtidigt som man kör och som är utrustad med 127 mm gummihjul som standard.

sherpaminiloaders.com

 

Doosan lanserar minigrävaren DX42-5 på World of Concrete 2020

Doosan Infracore North America lanserade sin DX42-5 minigrävare på 2020 World of Concrete i Las Vegas. Det här är en konventionell ”tail swing”-minigrävare i 4- till 5-tonsklassen. Dess relativt smala bredd ger operatörerna större möjlighet att navigera genom dörröppningar, grindar och andra hinder. Maskinen levereras som standard med en sluten hytt med värme och luftkonditionering samt en öppen takkonfiguration som tillval. Båda konfigurationerna möjliggör utmärkt sikt runtom, särskilt till grävmaskinens verktyg. Ett fjädrande säte som standard erbjuder komfort medan en strategiskt placerad deluxe-instrumentpanel ger operatören värdefull maskininformation. Ett vanligt nyckellöst startsystem hjälper till att minska obehörig maskinanvändning och förhindra stöld på arbetsplatser.

Dessutom kan DX42-5-ägare välja en standardbom eller förlängd bom. Det sistnämnda ger operatören mer grävdjup, räckvidd och minskar mängden ompositioneringar av maskinen för ökad produktivitet. Minigrävaren kan också utrustas med bland annat snabbkoppling och skopa.

 

John Deere uppgraderar

John Deere har utökat sin linje av fem mindre bandburna kompaktlastare i G-serien och ger därmed användarna desto fler alternativ för arbetsplatsen. Även om de fem modellerna 312GR, 314G, 316GR, 317G och 318G lanserades på marknaden för över tre år sedan, har John Deere kontinuerligt arbetat med sina kunder för att bättre förstå deras behov och hur man förbättrar maskiner för maximal produktivitet, drifttid och lösningar.

De förbättrade G-Series-maskinerna har ökad produktivitet och tidsbesparande alternativ. De kan utrustas med en valfri bakkamera och enkelt rengjorda hyttfönster för ökad sikt, säkerhet och snabbhet på arbetsplatsen. Den uppgraderade hytten erbjuder mer komfort så att operatörerna enkelt kan manövrera maskinen och stanna kvar i hytten under längre perioder utan att offra prestandan. De inkluderar också ett nytt Bluetooth-radioalternativ och de omdesignade manuella kontrollspakarna har förbättrade ergonomiska grepp för ökad operatörkomfort och åtkomlighet. Andra uppgraderingar inkluderar skyddade hydraullinjer som går inom bommen för ytterligare skydd, vilket slutligen förlänger maskinens livslängd. Maskinerna har en valfri funktion med två uppsättningar av motvikter, vilket ger föraren större stabilitet och kapacitet att lyfta tyngre material.

John Deere har också ett nytt alternativ för höga lyft för deras hjullastare 344L som erbjuder operatörerna ökad höjd och ytterligare räckvidd för dumpning eller stapling, materialhantering, allmänt byggarbete, landskapsarbete och snöröjning. Den erbjuder ytterligare 2,9 meter räckvidd jämfört med standardversionen. 344L är utrustad med styrsystemet Articulation-Plus som gör det möjligt för operatörer att röra sig snabbare och öka lyftkapaciteten när de flyttar eller placerar material över huvudet. När den är utrustad med en snabbkoppling och skopa är tippbelastningen på 344L med höglyftsalternativet 4700 kg, vilket gör det möjligt för föraren att med säkerhet lyfta tunga vikter över huvudet. 344L:s stabilitet och manövrerbarhet i kombination med 76 kilowatt maximal toppeffekt gör det möjligt för användaren att leverera stora resultat.

Wacker Neusons nya II-serie av större kompaktlastare
Wacker Neusons Series II inkluderar två skid steer-modeller (SW) och två bandburna kompaktlastare (ST). Alla modeller drivs med en 55,4 kilowatt Kohler dieselmotor och erbjuder ett hydrauliskt flöde på 83,6 l/pm med valfritt flöde på 120 l/pm. Eftersom detta är ”storebrorsan” till företagets mellanstora produktlinje, erbjuder maskinen en enhetlighet och en beprövad design för arbetsplatsen. De nya större kompaktlastarna erbjuder en hytt som helt tippar framåt med lastarmarna nedåt och ger komplett access till underhållskomponenter. Maskinerna är utvecklade att vara användarvänliga med enkel, öppen design och effektiv layout som gör att mindre tid går åt dagliga servicekollar och istället går på mer arbete.

SW- och ST-lastarnas många komfortfunktioner inkluderar omplacerade joysticks för en mer intuitiv och bekväm användning. Hytten har bland annat god sikt, vinklade pedaler och en fotbädd. Det är lätt att gå in och ut ur maskinen bland annat tack vare dess stora dörröppning. Kontrollalternativ för operatören inkluderar bland annat elektrisk hydraulik. Alla modeller har en 151 liter bränsletank med en valfri 189 liter-version för kompaktlastare, vilket ger användaren mer tid i hytten och mindre tid på att fylla på bränsle. Alla modeller har också kylfläkt med variabel hastighet som erbjuder nedkylning av motorn på begäran, vilket maximerar effektiviteten, förbättrar bränsleekonomin och assisterar vid kallstart.

 

Kubota SVL65-2

Den nya SVL65-2 har en Advanced Multifunction Valve, AMV, som ger smidig drift när du använder simultanfunktioner vilket gör det möjligt för användaren att vara mer produktiv under arbetsdagen. Med AMV blir det enklare för SVL65-2 att köra hydrauliska verktyg. Med en motor på 50,7 kilowatt har SVL65-2 ett brett användningsområde, med en nominell driftskapacitet på 952,5 kg vid 35 % eller 1361 kg vid 50 %, en räckvidd på 886,5 mm. En självnivelleringsfunktion som standard slås på enkelt och håller skopan eller gafflarna utan behov av manuell justering av vinkeln på vägen upp. Multifunktionsspakar ger fingertoppskontroll av alla större fordons- och verktygsoperationer.

Medan det övergripande fotavtrycket på den nya SVL65-2 är mindre är hytten fortfarande lika stor som Kubotas SVL75-2 och SVL95-2. En bred dörröppning möjliggör enkel och säker in- och utgång. I överensstämmelse med de större modellerna i Kubotas SVL-serie, har SVL65-2 en skjutdörr som kan öppnas oavsett läge på skopan eller lastarm. Full maskindrift är möjlig även med öppen dörr, om så önskas.

www.kubota.com

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×