Känner du oro inför framtiden?

Published 1/9, 2022 at 14:20

Det finns en ganska stor uttalad oro bland många entreprenörer i landet nu när inflationen skjuter i taket, räntorna stiger och priset på varor medan bostadspriserna rasar. Vad ska hända med uppdragen för våra entreprenörer? Oron är befogad till viss del efter många extremt gynnsamma år inom bygg- och anläggningsbranschen med dessutom väldigt låga räntor.

Jag har skrivit om den svenska bygg- och anläggningsbranschen sedan början av 1990-talet och sett flera lågkonjunkturer komma och gå. Om man är entreprenör och jobbar inom bygg- och anläggning så har jag ännu inte upplevt att det blir tvärstopp på marknaden bara för att en lågkonjunktur närmar sig. Branschen brukar ha en förmåga att växla om ganska snabbt. Även om nybyggnationen bromsar in tillfälligt så tar renovering och ombyggnation över. Tillgången på jobb minskar förstås en del, i alla fall tillfälligt. Men inför den här lågkonjunkturen befinner sig landet i ett helt annat läge än exempelvis på 1990-talet. Då fanns en överproduktion av nya bostäder vilket innebar att smällen blev desto större. Idag finns fortsatt en skriande brist på bostäder som måste åtgärdas. Om nu nybyggnationen bromsas upp och det blir tuffare att räkna hem kalkylerna på nybyggen så träder alternativet in att renovera och bygga om befintliga fastigheter.

Oron och försiktigheten är befogad till viss del men den får inte lamslå handlingskraften bland våra entreprenörer. Vi kanske inte har samma resurser att investera i nya maskiner och utrustningar som tidigare men i sådana tider är att hyra ett ännu starkare alternativ för att hålla hjulen snurrande. Vi klarade oss igenom den djupa krisen på 1990-talet och även när allt snabbdök 2008. Idag är läget annorlunda och till det bättre så vi lär klara oss ganska bra även denna gång. Pandemin rubbade oss ur vårt trygga läge, något som vi kanske inte riktigt var beredda på. Det var ingen traditionell händelse som påverkade ekonomin och inte heller kriget i Ukraina. Men de förutsättningar som verkligen sätter ekonomin i gungning finns inte, i alla fall inte ännu. Men som alla affärsidkare måste vi ständigt vara vakna för förändring och hitta nya vägar för överlevnad. Det är en regel för näringsidkare som man kanske lätt glömmer bort efter år då alltid gått som på räls.

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×