KH-Maskin, med starka varumärken för bygg- och anläggningsbranschen

Published 8/7, 2021 at 14:48

KH-Maskin flyttar fram sina positioner på marknaden med ett starkt maskinutbud för bygg- och anläggningsbranschen. Svensk Rental Tidning hade nyligen förmånen att träffa Anton Holmstrand, Key Account Sales på KH-Maskins huvudkontor i Jordbro, Stockholm.

KH-Maskin är importör av entreprenadmaskiner för bygg, anläggning, industri, kommuner och lantbruk. Huvudvarumärkena är Kobelco, Karmer och Wacker Neuson, och företaget är generalagent för Kobelco i Sverige.

KH Maskin är en ombildning av Beck Maskin Sverige AB, som 2019 förvärvades av det finska bolaget KH-Koneet Group Oy. Innan förvärvet tillhörde Beck Maskin Sverige den norska Beck Maskin-koncernen. Vd för KH-Maskin idag är Martin Lindén, som tidigare arbetat för Lännen. Hans bror Maths är företagets Business Manager för Wacker Neuson-utbudet och har tidigare arbetat för Steelwrist.

 

Maskinuthyrande dotterbolag

Vad som skiljer KH-Maskin från andra maskinåterförsäljare är att de också har en egen maskinuthyrningsverksamhet. Under Beck Maskin-tiden kallades hyresdelen BM Hyra, men under KH-Maskins flagg bytte verksamheten namn till KH-Rental. Förra sommaren köpte KH-Maskin dessutom upp uthyraren S-Rental AB, som specialiserar sig på uthyrning av tunga entreprenadmaskiner. S-Rental ägdes av Törnells Maskinuthyrning AB innan förvärvet. Förra sommaren fortsatte huvudägarna KH Koneet Group även att marknadsföra och sälja Wacker Neusons produktutbud i Sverige, precis som de redan gjorde i Finland sedan länge. KH-Maskin tecknade då avtal med Wacker Neuson Sverige.

I övrigt är KH-Maskin generalagent för Kobelcos hela sortiment. Göranssons Maskiner, Hultman AB och Alsike Maskin AB är KH-Maskins återförsäljare för Kobelco. KH-Maskin säljer även hjullastare och teleskoplastare från Kramer.

 

Uthyrarna den viktigaste kundgruppen

Anton Holmstrand är Key Account Sales på KH-Maskin och bearbetar alla maskinuthyrare och återförsäljare i Sverige. “Vår viktigaste kundgrupp är uthyrarna, det är dem jag dagligen jobbar med”, säger Anton Holmstrand. “Det är alltifrån de största till de minsta uthyrarna. Alla är precis lika viktiga för mig. Jag upplever att det finns ett stort behov på maskiner bland uthyrarna då många projekt går på högvarv och nya kommer till. Leveranstiderna har dock varit längre än önskat den senaste tiden på grund av corona. Det är främst underleverantörer som har svårt att få fram delar i tid och det påverkar hela kedjan. Vi hoppas att detta är på väg att lösas för trycket på beställningssidan är högt”.

Anton Holmstrand jobbar främst med LE, “Light Equipment”, en produktkategori som växt i och med avtalet med Wacker Neuson. “I början var vårt sortiment för Light Equipment inte så stort, men vårt utbud har växt ordentligt och blivit bredare med Wacker Neuson. Vi har hela Wacker Neuson-sortimentet. Det de inte har, har inte vi.”

Återförsäljare för Wacker Neuson i Sverige genom KH-Maskin är Johansson Maskin AB, GHs Traktor-City i Mantorp AB, Göranssons Maskiner AB, Hultman Maskin AB, Strengbohm Eneby AB och Alsike Maskin AB. “I nuläget känner vi inget behov av att bygga ut med fler återförsäljare då vi har en god täckning med befintliga. Möjligtvis kan det bli aktuellt med en återförsäljare i region Dalarna”, säger Anton.

 

Brett sortiment av packningsmaskiner

Då den här artikeln publiceras i samma utgåva som SRT publicerar sin årliga temaartikel om vibroplattor och vältar vill Anton lyfta fram Wacker Neusons DPU 6555 som är en väldigt populär vibroplatta. “Tack vare dess enorma komprimeringskraft i kombination med snabb framåt- och bakåthastighet erbjuder DPU6555 extremt hög produktivitet. Det är en all-rounder för alla byggplatser där man ställer extrema krav på maskinens prestanda och effektivitet.

Dessutom erbjuder den utmärka särdrag vad gäller livslängd och användarvänlighet. Optimala användningsområden är komprimering av dräneringsskikt och bärande lager vid anläggning av vägar, gångar och parkeringsplatser samt för återfyllning vid andra markbyggnationer. Tack vare frekvensen på 69 Hz är DPU6555 pålitlig och användbar för alla typer av komprimeringsarbeten, även för sättning av tung marksten. Modellen DPU6555Hec är utrustad med Compatec, Wacker Neusons komprimeringskontroll.”

 

Maskinuthyrning med S-Rental

Under intervjun deltar även Leif Hoffman, S-Rentals maskinuthyrare i Jordbro. “Det har varit en bra start på året”, säger Leif Hoffman. “Mars månad var helt otrolig. Vi hade 170-180 maskiner uthyrda, tror jag. Vi är själva förvånade. Eventuellt kan det bero på corona, att istället för att köpa så väljer man att hyra, men det är bara ren spekulation.”

S-Rental hade en liknande verksamhet som Beck Maskin Sveriges hyresverksamhet BM-Hyra, det vill säga att man bara hyr ut produkter som ingår i deras försäljningssortiment. S-Rentals största depå ligger i Enköping, men de har även depåer i Järfälla och nämnda Jordbro. Enköping är huvudkontor för S-Rentals verksamhet och här sitter vd:n Tony Ferm. “Vi kommer med stor sannolikhet också öppna i Jönköping”, säger Leif Hoffman. “Där KH finns, kommer vi finnas.”

S-Rental har ett brett maskinsortiment där allt i princip återfinns. Exempel är minigrävare, kompaktlastare, liftar, bandgrävare mellan 1,2 till 55 ton, hjuldumprar från de allra minsta upp till Volvo A25, vältar, asfaltläggare och mycket mer. Man har också ett stort sortiment av hydrauliska verktyg för uthyrning. Då S-Rental specialiserat sig på att hyra ut framförallt tunga entreprenadmaskiner har man förstås även egna maskinister som följer med maskinen om så önskas. På västkusten har S-Rental ingått ett samarbete med Törnells Maskinuthyrning.

 

Populära produkter

Anton Holmstrand ser ljust på framtiden. “Vi upplever ett enormt tryck just nu och marknaden har verkligen återhämtat sig bra. Vi tror mycket på våra agenturprodukter. Wacker Neuson kommer också med sin första rundpadda snart och den tänker jag visa upp för uthyrarna. En riktigt intressant produkt”, avslutar Anton Holmstrand på KH-Maskin. 

www.kh-maskin.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×