Med nya ExoActive presenterar Festool för första gången ett aktivt exoskelett

Published 6/3 at 13:53

Med det batteridrivna exoskelettet ExoActive från Festool blir ansträngande arbete ovanför huvudet lekande lätt.

Sätta upp gipsskivor eller måla, tapetsera eller montera, på väggar och i tak: Exoskelettet ExoActive ger en extra dos kraft när armarna blir trötta, samtidigt som det avlastar nacken. När man inte behöver anstränga sig lika hårt kan man arbeta effektivare och koncentrera sig mer på arbetskvaliteten, vilket också gör att det blir roligare att jobba. Kraften som behövs kan regleras på nolltid på exoskelettet så att det stöttar precis där det ska. ExoActive är lika lätt och bekvämt att bära som en ryggsäck och går dessutom snabbt att ställa in individuellt för kroppsstorleken.

Med nya ExoActive presenterar Festool för första gången under sina nästan hundra år ett aktivt exoskelett som drivs av ett 18 V-batteri. Det revolutionerar arbetet inom bygghantverket och nästan alla dess yrkesgrupper: I motsats till de system som hittills funnits på marknaden stöttar exoskelettet ExoActive nämligen användaren aktivt så att det blir mycket mindre ansträngande att arbeta på väggar och i tak.

ExoActive är ett aktivt exoskelett. Stödet kan därför ställas in exakt för den aktuella arbetsuppgiften. Tack vare det kraftfulla 18 V-batteriet från Festool ger ExoActive precis den extra kraft som behövs för att enkelt klara uttröttande arbeten. Från höften och uppåt, i brösthöjd eller ovanför huvudet: både arbetsområdet och styrkan i stödet kan ställas in på nolltid. Stödet kan också pausas helt om så behövs. På så sätt stöttar ExoActive precis där det ska, och är lika lätt att ta på sig som en ryggsäck. Dessutom kan det snabbt ställas in individuellt för olika kroppsstorlekar och går därför utmärkt att anpassa ergonomiskt för alla kroppstyper. ”Den som en gång har arbetat med stödet från ett aktivt exoskelett vill aldrig mer jobba på en vägg eller i ett tak utan vårt ExoActive. Särskilt när man arbetar ovanför huvudet är det mycket lättare att undvika överbelastningar med exoskelettet. Vårt ExoActive avlastar axlarnas främre muskulatur med upp till 30 procent. Det betyder att arbetet känns upp till en tredjedel lättare. Vi har dessutom – och det är vi ensamma om i det här produktsegmentet – ett aktivt system. Det innebär att vi tillför extern energi. Det gör att ExoActive snabbt kan ställas in för varje arbetssituation. ExoActive drivs av ett 18 V- batteri från Festool, precis som de som används i våra andra verktyg”, förklarar Dominic Ender, produktchef för det nya exoskelettet ExoActive.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×