Nytt flexibelt, kraftfullt och KOMPAKT

Published 17/9, 2021 at 15:20

Här tar SRTs Mikael Karlsson en titt på de nya kompaktmaskiner som lanserats den senaste tiden. Flera nya produkter från stora tillverkare som JCB, Bobcat, Wacker Neuson och Komatsu.

JCB

JCB har nyligen lanserat en 3,5-tons minigrävare, 35Z-1, med så kallad ”zero tail swing”, samt en ny 3,6-tons konventionell modell, 36C-1, en ny generation för att möta kundernas efterfrågan.

35Z-1 är idealisk för arbete i trånga utrymmen, vilket ger bättre skydd när motvikten roterar inom maskinens bredd. 36C-1 ger ökad produktivitet med ökad räckvidd, stabilitet och lyftprestanda.

Båda maskinerna drivs av en trecylindrig Steg 5/T4 Final Perkins-motor som levererar 18,4 kW (24,6 hk).

JCB uppdaterar också alla sina 4- till 6-tons kompaktgrävare med Steg V-motorer.

 

Komatsu 

Komatsu presenterar det senaste tillskottet i MR-5 serien, PC24MR-5, en kraftfull och mångsidig minigrävare med senaste EU Steg V-motor.

Hela MR5-serien är uppgraderad med en mängd förbättrade, kundanpassade funktioner, såsom säkerhetsbältesindikator, en lättillgänglig sekundär avstängningsbrytare och skyddade PPC-spakar som gör maskinen säker både för förare och åskådare. 

MR5-serien kan även fås med flertalet fabriksmonterade tillval, allt efter behov och önskemål, för att ge användaren största möjliga flexibilitet, tillförlitlighet och prestanda, dag in och dag ut.

Den stora ergonomiskt utformade arbetsmiljön, med ett brett säte, ger en bekväm och säker arbetsplats för alla förare.

 

Bobcat

Bobcat har nu lanserat företagets nya generation kompatibla minigrävare, den nya  R2-serien med de nya modellerna E50z, E55z och E60 på 5-6 ton och Steg V-motorer. Leveranserna av de nya R2-minigrävarna startade tidigt under 2021.

Maskinerna i R2-serien erbjuder många nya, toppmoderna funktioner och alternativ: till exempel Bobcats unika, och prisbelönta, Advanced Selectable Auxiliary Control (A-SAC) -system. Samt den innovativa tekniken Automatic Track Tensioning System (ATTS). Leveranserna av de första minigrävarna i R2-serien började tidigt 2021.

E50z och E55z är utrustade med Bobcats unika Zero House Swing-funktion (ZHS), som ger ytterligare en skyddsnivå till standarden med zero tail swing-designen. 

Det ger full sinnesro när man använder maskinen i trånga utrymmen, nära väggar. Med ZHS förblir rotationen av den övre strukturen på E50z och E55z helt inom bandens avtryck. Detta inkluderar förskjutningscylinder för bomsvägning, främre hörn, handtag, lampor och till och med dörren i både öppna och stängda lägen.

Nya E60 är flaggskeppet i R2-serien i alla aspekter. Den här konventionella svängmodellen har en kraftfullare motor, en större hytt och andra nya unika funktioner. I E60 tillåter ett svansöverhäng på bara 280 mm maskinen att användas i trånga utrymmen. Detta säkerställer att maskinen är ett idealiskt verktyg för mycket krävande applikationer där prestanda har prioritet.

Bobcat har också introducerat företagets nya, små ledstyrda minilastare (SAL - small articulated loaders), L23 och L28. De erbjuder hög lyftkapacitet i trånga utrymmen, enkel att använda med enkla intuitiva kontroller och låg markstörning för arbete i alla typer av terräng. 

 

Wacker Neuson

Wacker Neuson har presenterat två nya banddrivna minigrävare i 4- respektive 5-tonsklassen, ET42 och EZ50. Z står för Zero Tail, dvs. utan bakre överhäng, som möjliggör ännu effektivare och bekvämare arbete.

Med den konventionella banddrivna grävmaskinen ET42 och den banddrivna grävmaskinen utan bakre överhäng EZ50, erbjuder Wacker Neuson den idealiska kombinationen för hög prestanda, kompakta mått och komfortabelt arbete.

Såväl den konventionella banddrivna grävmaskinen ET42 som grävmaskinen Zero Tail EZ50 är tack vare sina kompakta mått idealiska för trånga byggplatser. Grävmaskinen Zero Tail EZ50 tillåter ett särskilt säkert arbete vid murar, vid vägkanter och andra begränsningar.

Dessutom är lyftarmcylindern på båda grävmaskinerna skyddad mot skador genom ett kolvstångsskydd av flexibel plast. Tack vare det elastiska materialet blir det inga deformationer vid eventuell kontakt med skopan, vilket sparar både reparationskostnader och tid. 

Förarhytterna på grävmaskinerna ET42 och EZ50 är rymliga och konstruerade så att användaren har optimal sikt åt alla sidor, i synnerhet över det högra bandet och påbyggnadsredskapet. 

Maskinerna manövreras enkelt med joystick, Jog-Dial, 3,5-tums display och knappsats. Via dessa manöverelement kan exempelvis de individuellt, nödvändiga mängderna av hydraulolja lagras och hämtas för varje påbyggnadsredskap. 

Därigenom kan påbyggnadsredskapen växlas enkelt och komfortabelt samt undvika att skadas genom felaktigt inställda oljemängder. En mobiltelefonshållare med USB-funktion, radio med högtalare och en kraftfull luftkonditioneringsanläggning är ytterligare egenskaper som gynnar användaren.

Zero Tail-grävmaskinen EZ50 har i år också belönats med Red Dot i den ansedda utmärkelsen Red Dot Award: Product Design. Red Dot Award mottager årligen mer än 18 000 nomineringar från designers, företag och organisationer i över 70 länder till en av världens största och mest välrenommerade designtävling. 

Red Dot Award utdelas årligen av tyska Design Zentrum Nordrhein Westfalen.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×