Överväldigande intresse för Expolift

Published 19/4, 2022 at 07:08

Fackmässan Expolift, som kommer att arrangera på Inframässan i Bredden norr om Stockholm den 14-15 september nästa år, har redan väckt stort intresse bland både professionella leverantörer och användare. Trots att det är nästan ett och ett halvt år till att mässan kommer att arrangeras har monterytorna börjat bokas upp.

Expolift är en renodlad fackmässa för alla typer av yrkesrelaterad accessutrustning. Accessutrustning inom bygg- och anläggningsindustrin, som olika typer av liftar, kranar, byggställningar, teleskoplastare av olika typer, person- och materialhissar med mera kommer att dominera mässan. Men sedan finns en hel del annan kringutrustning kopplat till accessutrustning som säkerhetsselar, skyddsräcken o s v.

 

Kraftig ökning

Under det senaste decenniet har marknaden sett en kraftig ökning av antalet varumärken inom accessutrustning. Regler- och föreskrifter för användning av accessutrustning har skärpts kraftigt vilket ökat fokus på området ännu mer. Applikationerna eller användningsområdena har också ökats en hel del vilket resulterat i avsevärt fler modeller och specialanpassningar för olika typer av arbetsuppgifter. Ett bra exempel på detta är användningen av minikranar. Batteritekniken har dessutom, som inom flera andra produktområden, revolutionerat inom accessutrustningssektorn. Tidigare när liftarna drevs enbart med bensin eller diesel var användningsområdet mera begränsat. Men idag när det finns många utsläppsfria modeller har liftarna tagit sig inomhus i stor omfattning och antalet användare ökat kraftigt. Accessutrustning av olika typer har alltid varit populära produkter att hyra ut och idag finns många specialiserade uthyrare av exempelvis olika typer av liftar och kranar. Byggställningar och bygghissar är också högfrekventa uthyrningsprodukter.

Nu när pandemirestriktionerna släppts helt och hållet över hela Europa formligen exploderar eventbranschen med konserter, konferenser, mässor och andra publika event som arrangeras lite här och varstans. Alla är utsvultna på den här typen av event och behovet är kraftigt uppdämt. Under 2022 arrangeras en rad olika branschmässor kopplade till bygg- och anläggningsindustrin, mässor som fått ställa in både ett och två år och i år ska allt hända. Det finns både för- och nackdelar med det. Nästa år däremot, det vill säga 2023, är det relativt lugnt på mässfronten och då passar det ganska bra med en fackmässa som Expolift i Stockholm. Expolift arrangeras som sagt 14-15 september, 2023 på Inframässan, som är inrymd i Scandic Hotel Infracity i Bredden, norr om Stockholm. Inframässan är en perfekt mässlokal med högt i tak och utställningsytor både inom- och utomhus. I direkt anslutning till mässlokalerna finns hotellet med rum och konferenslokaler. Efter den första mässdagen kommer en utställarmiddag arrangeras där utställarna har möjlighet att bjuda sina kunder. Arrangör av Expolift är företaget SCOP AB som lång erfarenhet sedan 1990-talet från att arrangera fackmässor.

 

Expolift stöttas av IPAF

Expolift supportas av den internationella organisationen IPAF. IPAF står för International Powered Access Federation. IPAF främjar säker och effektiv användning av motordriven accessutrustning över hela världen i vid bemärkelse – genom att tillhandahålla teknisk rådgivning och information; genom att påverka och tolka lagstiftning och standarder; och genom säkerhetsinitiativ och utbildningsprogram.

IPAF är en icke-vinstdrivande organisation som ägs av dess medlemmar, som inkluderar tillverkare, uthyrningsföretag, distributörer, entreprenörer och användare. IPAF-medlemmar driver en majoritet av MEWP-uthyrningsflottan (Mobile Elevating Work Platform) över hela världen och tillverkar cirka 85 procent av plattformarna på marknaden. IPAF grundades redan 1983 och har idag mer än 1400 medlemmar i över 70 länder och regioner. Det finns mer är 750 IPAF-certifierade utbildningsföretag runt om i världen och mer än 800000 validerade PAL-kort i cirkulation världen över. IPAFs nuvarande president är Karin Nars, vd för finska lifttillverkaren Dinolift Oy. IPAFs representant i Norden och Baltikum är Kent Boström som tidigare under många år varit verksam inom svenska pumptillverkaren, Grindex.

 

Dags för fackmässa för accessindustrin

Arrangören SCOP AB, som också ger ut branschtidningen Svensk Rental sedan ett 20-tal år tillbaka, tycker att tiden är mogen för att accessutrustningssektorn i Sverige och Norden får sin egen fackmässa. ”Antalet aktörer som tillverkar och säljer någon form av accessutrustning har ökat kraftigt under särskilt det senaste decenniet. Sedan finns en enorm mängd företag som hyr ut dessa produkter för att inte tala om alla användare, det vill säga entreprenörer. Ifråga om antal utställare finns minst ett 50-tal företag som borde vara intresserade att möte sina kunder på Expolift”, säger Jan Hermansson som är initiativtagare till mässan.

Han hoppas också att branschföreningen Rentalföretagen kommer att vara en aktiv del och berätta om sitt arbete på mässan med tanke på deras erfarenhet att arbeta med säkerhetsfrågor och liftutbildningar både idag och på den tiden då man var två föreningar i SRA och Hyreskedjan. Man har länge arbetat i särskilda liftutskott där utbildnings- och säkerhetsfrågor lyfts. Liftutbildningsrådet har funnits sedan långt tillbaka och initierades av SRA i samarbete med Arbetsmiljöverket, arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanter, besiktningsorgan, liftleverantörer och utbildare.

www.expolift.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×