Stig Machine satsar på rental!

Published 26/6, 2014

Nu ger sig Stig Machine på allvar in på rentalmarknaden. ”Vi har nu byggt upp ett sortiment av maskiner som passar utmärkt för uthyrning och det kommer vi nu satsa hårt på att marknadsföra”, säger Stig Machines vd Bo Svensson.

Sortimentet Bo pratar om är Bomags breda program av markvibratorer och vältar, MultiOnes kompaktmaskiner, Hyundais grävmaskiner och Atlas Weycors hjullastare.

Ryggraden är asfalt
Bomags produktprogram har man varit generalagent för ända sedan 2006 men man har inte profilerat sortimentet mot landets uthyrare så mycket förrän nu. Bomag är en av världens absolut största tillverkare av vältar, markkomprimatorer och stampar.
Stig Machines ryggrad är maskiner och utrustningar för asfaltsektorn. Man tillhandahåller alla typer av utrustningar, stora som små. Man är generalagent för Bomags produkter, Secmair och Breinings olika typer av maskiner och utrustningar för så kallad asfaltsklistring och så säljer man stationära och mobila asfaltverk från Ammann och Kalottikone. Bland de största kunderna märks NCC, Skanska, PEAB och Svevia. Men nu vill man skapa ett andra ben att stå på. Därför har man ökat fokus på rental och plockat in de nya agenturerna MultiOne, Atlas Weycor och Hyundai. MultiOne har man sålt sedan ett år tillbaka men Atlas och Hyundai är helt nya agenturer.
“Vi tror att det här sortimentet passar utmärkt för uthyrning. Med Atlas Weycor, MultiOne och Hyundai kan vi idag bland annat erbjuda branschens bredaste sortiment av just hjullastare i alla tänkbara storlekar”, säger företagets vice VD, Henrik Svensson.

Störst på hjullastare
Atlas Weycor är ett tyskt fabrikat som tillverkas i Bremen och har funnits sedan 1965. Stig Machine är ny generalagent i mellan Sverige sedan i april i år. Man tillverkar hjullastare och vältar. Hjullastarsortimentet spänner från maskiner på 2 till 10 ton och omfattar 14 modeller. Atlas Weycors produkter har ett bra renommé och man är bland annat välkända just nu för lanseringen av den första riktiga steg 4-motorn som man visade på Bauma förra året. Med Atlas Weycors hjullastarprogram har man den övre delen av viktklassortimentet täckt. Med italienska tillverkaren MultiOne, med tillverkning utanför Venedig, täcker man in den nedre delen, det vill säga hjul- kompaktlastare från 700 kg till 2,2 ton. MultiOne sortimentet kan dessutom förses med mer än 170 olika tillbehör. MultiOnes midjestyrda maskiner är kompakta och lätta att arbeta med. Dom kan utföra en rad olika uppgifter som att förflytta massor, lasta ut, bila, krossa, ploga, borra eller sopa. Det är snudd på bara den egna fantasin som sätter gränser. Som grädden på moset har man nu även blivit generalagent av koreanska tillverkaren Hyundais sortiment av mini- och midigrävare. Sortimentet består idag av åtta modeller av bandgrävare från drygt 1,6 till 10 ton. Man har även hjulgrävare på 5,5 ton.
Företagets sakkunnige på framförallt grävare och hjullastare är ingen mindre än Börje Westin som arbetat på Stig Machine sedan 2010. Börje har lång erfarenhet från maskinsektorn och det han inte vet om bygg och anläggningsmaskiner är inte värt att veta.

Nysatsning på Bomags plattor och jordpackare
Det är inom sektorn vältar och markvibratorer Stig Machine bedömer att den största potentialen finns för att ta marknadsandelar. “Orsaken är dels att vi under flera år ruvat på kanske det bästa och största varumärket på marknaden och dels att vi nu hittat rätt man för att marknadsföra och sälja sortimentet i Niklas Gedal”, säger Bo.
“Sverige är som bekant starka inom denna sektor och tidigare har vi inte riktigt haft kapacitet att profilerar Bomags sortiment ut mot framförallt maskinuthyrare. Men det blir det ändring på nu”, tillägger Bo.
Niklas Gedal känner de flesta i branschen från hans tid på Swepac och från att han dessutom är son till Mats Gedal som arbetat många år på Swepac. Packningsbranschen rinner liksom i Niklas ådror. “Det känns fantastiskt roligt att ta tag i Bomags produktprogram och jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om att börja jobba för Stig Machine. Jag tror inte den svenska marknaden riktigt är medvetna om vilket stort och bra märke Bomags vältar och kompaktorer är. Jag ser fram emot att berätta det för befintliga och potentiella kunder”, säger Niklas.
Inom produktsektorn markvibratorer har Bomag 21 olika modeller från 65 till 743 kg. En av modellerna är fjärrstyrd. Man har dessutom tre stampar och en fjärrstyrd rörgravspackare. Om man sedan lägger till Bomags sortiment av vältar, cirka 40 vältar för asfaltsproduktion i viktklasser från 1,5 till drygt 28 ton och ytterligare cirka 50 olika modeller och typer av vältar för jordpackning i vikter från 3 till drygt 32 ton. Sortimentet är ofantligt stort.
“Det som utmärker alla Bomags markvibratorer och vältar är den höga kvaliteten och de många finesserna. Jag tycker att tyskarna tänker till lite extra och förstår hur man ska göra det effektivare och smidigare för kunden. Det är många gånger de små detaljerna som är avgörande”, säger Bo.
“För mig är produkterna optimerade för just maskinuthyrare. De klarar mycket tuffa tag utan att de går sönder eller behöver servas hela tiden. Det sparar uthyraren på. Bra visuella instrument ger enkel vägledning om hur maskinerna skall köras och hur de mår”, tillägger Niklas.
Niklas visar hur servicevänliga markvibratorerna är och att de bland annat är försedda med ett visuellt och enkelt instrument som visar och packningen är optimal så man inte riskerar att packa för hårt. Alla maskiner har också ett effektivt överkörningsskydd.
Samtliga maskiner från Bomag har också en generös garanti som första året täcker alla maskinfel, motorgarantin gäller i två år och hela tre års garanti på vibrationselementen.
Det märks när SRT besöker Stig Machine på deras huvudkontor i Bålsta utanför Stockholm att man tror mycket på sitt nya sortiment som särskilt vänder sig mot maskinuthyrningsbranschen. Hjullastarna från Atlas Weycor, kompaktlastarna från MultiOne, grävarna från Hyundai och inte minst det breda vält- och vibroplattesortimentet från Bomag. “Nu känns sortimentet ganska komplett och många maskiner har redan rullats ut till kunder. På maskinuthyrarsidan gör vi framsteg hela tiden och just nu testar Cramo vårt MultiOne sortiment. Ramirent har redan köpt några enheter”, säger Bosse.
Företaget är redan medlemmar i maskinuthyrarkedjan Hyrex och har för avsikt att även söka medlemskap i Swedish Rental Association, SRA.

Stig var norsk
Vid besöket hos Stig Machine kom osökt frågan om vem Stig är i Stig Machine? Ingen i ägarfamiljen heter nämligen Stig. Historien var den att Bo och Henriks pappa Roger Svensson grundade bolaget tillsammans med norrmannen Stig Nome 1978. Det fanns redan ett Stig Machine AS och Stig Machine AB blev ett dotterbolag i Sverige som till hälften ägdes av Roger. Därav namnet Stig Machine. Ganska snart köptes dock norrmannen ut men namnet har hängt med sedan dess. Året 1983 blev man generalagent för Bitelli och under hela 22 år sålde man tillverkarens produkter i Sverige. Återförsäljarskapet tog dock slut när Bitelli köptes upp av Caterpillar och försäljningen i Sverige togs över av Pon Equipment. Men snart hittade Stig Machine Bomag som skulle visa sig bli ett bra partnerskap som snart hållit i tio år. 2010 blev man dessutom generalagent för JCB i Mellansverige. Även om organisationsförändringar gjorde att Stig Machine lämnade JCB ganska snart blev bekantskapen med JCB inkörsporten till en ny typ anläggningsmaskiner för Stig Machine. Och det är där man står idag. Stig Machine ställer ut på Maskinexpo och visar nyheter från sitt nya breda sortiment.
www.stigmachine.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×