Tänt var det här!

Published 8/11, 2021 at 10:29

Då var det dags för Svensk Rentals årliga tema om byggel. I år handlar temaartikeln inte så mycket om byggcentraler, omkopplingsdosor, don med mera. Denna gång handlar nyheterna nästan uteslutande om belysning på arbetsplatsen.

Vi går mot den mörkare delen av året så det kan vara på sin plats att prata belysning. Dålig belysning är skadligt på många olika sätt. Risken för skador ökar markant på bygget. Stark men fel typ av belysning kan ge motsatt effekt och skapa trötthet, huvudvärk och annat. I den här temaartikeln presenterar vi de nya produkterna som gör tillvaron på byggarbetsplatsen ljusare och bättre.

 

Flimrande belysning ger sämre arbetsmiljö

Belysningen på arbetsplatsen kan påverka din arbetsförmåga negativt. Det meddelar tillverkaren Amiga AB. Det är bland annat flimmret som kan påverka negativt. Amiga har därför tagit fram produkter med integrerat flimmerfritt drivdon för att förbättra arbetsmiljön ute på arbetsplatserna. Kraven för byggarbetsplatsbelysning är inte riktigt på den nivån ännu så som arbetsplatsbelysning för kontor. ”Vi på Amiga ser som en självklarhet att minimera flimmer med vår belysning som är anpassad för byggarbetsplatser”, säger Jonas Bäck. 

Efter en period av tester, undersökningar och tiotals koppar kaffe har Amiga fått fram drivdonet som kan kopplas på till S-line ljusslinga. Drivdonet har integrerade upphängningshål och har totalt sex meter anslutningskabel för att göra det lätt att installera. S-line kan kopplas upp till 50 meter ljusslinga på drivdonet. Amigas belysningsprogram för byggarbetsplatser hjälper också användare att öka säkerheten och arbetsmiljön och numera även flimmerfritt.

 

Är du drabbad av trötthet, huvudvärk och allmänt obehag? 

Flimmer från ljuskällor kan vara en del av orsaken om man känner trötthet, huvudvärk och allmänt obehag på arbetsplatsen. Graden av besvär är mycket individuellt och flertalet märker inte av detta flimmer medan vissa tycks drabbas av påtagliga besvär. Flimmer från olika belysningskällor kan ge upphov till stressreaktioner i det centrala nervsystemet. Det kan göra att man blir trött och därför arbetar sämre.

Amiga har ett brett sortiment anpassat för flimmerfria arbetsplatser. Oavsett om det gäller strålkastare, ljusslingor eller arbetsbelysning har Amiga lösningarna för flimmerfria byggarbetsplatser.

Arbetsmiljöverket fastslår i sina bestämmelser, AFS 2009:2 P14: 14 §, att: ”Belysningen ska vara utformad så att besvärande flimmer inte uppstår. Exponeringen för UV-strålning från belysning ska vara så låg att riskerna för ohälsa elimineras eller reduceras till ett minimum.”

Svensk Elstandard nämner i sina bestämmelser, SS 4364000 559:9 FLIMMER, att: ”För belysning vid maskiner med rörliga delar ska hänsyn tas till effekter som beror på flimmer från ljusarmaturer. Anledningen till detta är att flimmer från ljusarmaturerna kan ge det felaktiga intrycket av att delar av maskinen som är i rörelse står still. Sådana effekter kan undvikas genom att lämplig styrutrustning till ljusarmaturerna väljs (tex med högfrekventa elektroniska drivdon).”

www.amigaab.se

 

Belysningsnyheter från Milwaukee

Även Milwaukee kommer med en rad belysningsnyheter som underlättar arbetet på byggarbetsplatsen. Först ut är belysningsmasten MX Fuel. Belysningsmasten ingår i det nya MXFuel-systemet från Milwaukee och är en populär portabel arbetslampa för inom- och utomhusbruk. MX FUEL belysningsmast erbjuder extra batterikapacitet för att snabbt ge stark belysning utan att behöva tillgång till nätuttag. Belysningsmasten kan även användas via nätanslutning och kan då samtidigt ladda batterier med sin integrerade MX FUEL-laddare. Milwaukee tar inte bara den batteridrivna tekniken till ett branschsegment där den har varit otillgänglig, utan löser även problemen med mobilitet kombinerat med stabilitet i dessa miljöer.

MX FUEL belysningsmast är utrustad med terränghjul och transporteras smidigt på ojämn mark. Den teleskopiska belysningsmasten är klar att användas på några sekunder, kan höjas upp till 3,1 meter och kan sänkas ned till 1,2 meter för enkel transport och förvaring. När den väl är på plats kan fyra stödben snabbt fällas ut för att ge bättre stabilitet på ojämna underlag. De fyra flerriktade LED-lamporna ger upp till 27 000 lumen TRUEVIEW högintensiv belysning vid nätanslutning. När belysningsmasten är utrustad med ett MX FUEL REDLITHIUM XC406-batteri har den en drifttid på 3 timmar vid den högsta ljusstyrkan på 20 000 lumen eller upp till 10 timmar på den lägsta inställningen. Den kan också anslutas till en förlängningssladd för användning hela dagen, samt ladda MX FUEL REDLITHIUM-batterier. 

Den uppställda belysningsmasten står emot en vindhastighet på upp till 15,3 m/s (55 km/h) och är skyddad mot vatten, vind och damm. 

En ytterligare fördel är att användarna kan anpassa, spåra, hantera och låsa belysningsmasten från en mobilenhet via ONE-KEY, Milwaukees Bluetooth-baserade spårningsnätverk. Vid eventuell förlust eller stöld erbjuder ONE-KEY möjligheten att spärra verktyget via fjärrstyrning. 

Milwaukee släpper också arbetslampan M18 HSAL. Även denna modell har TRUEVIEW belysningslösning som kombinerar den mest avancerade LED teknologin, mångsidig produktdesign och REDLITHIUM batterier för att leverera en produkt som maximerar produktiviteten och säkerheten. Lampan har tre ljusinställningar och 12 högpresterande lysdioder som ger 3000 Lumen vid högsta ljusnivån vilket är ljusare än 500W halogen. Tre stöttåliga och justerbara lamphuvud kan rotera 180° vertikalt och 240° horisontellt med hållbar lins. Lampan har Inbyggd M18 batteriladdare, dubbla strömkällor som drivs av M18 REDLITHIUM batteri eller med 2,5 m kabel. Lampan och linsen skyddas vid hopfällbart läge för att inte skadas vid transport eller förvaring. Den har justerbart stativ mellan 1,10 m till 2,15 m för att lysa upp områden och undvika skuggor i största mån. Kompakt stativ med låg tyngdpunkt, stöttåliga och armerade ben för maximal hållbarhet på arbetsplatsen. Två handtag för lätt och smidig transport. Jämnt fördelad vikt vid hopfällbart läge gör det lätt att transportera arbetslampan. Indikator för låg strömnivå - Blinkande ljus när batteriets strömnivå är låg.

Till detta skall arbetslampan M12 SAL läggas. Även denna modell med TRUEVIEW som ger högeffektiv belysning på stativ. Tolv högeffektiva LED-ljus ger 1 400 lumen. Slagtåligt justerbart huvud med slitstark lins som klarar fall på upp till 3m. Huvudet kan roteras 210° vertikalt och vinklas 270° horisontellt. Lampan och linsen skyddas vid hopfällbart läge för att inte skadas vid transport eller förvaring. Justerbart stativ med som når mellan 0,91m - 1,72m. Två bärhandtag som fördelar vikt och balans vid enhandsgrepp. Levereras utan batteri och laddare.

Milwaukee släpper och tre andra handhållna lampor, två ficklampor och en pannlampa. De tre nya belysningslösningarna omfattar en intern USB-laddningsbar ficklampa med 500 lumen, en USB-laddningsbar pannlampa med 450 lumen och en USB-laddningsbar pennlampa med 250 lumen. I situationer där storleken är avgörande erbjuder dessa nya lösningar användarna den bästa kombinationen av smidighet och LED-teknologi. Värt att nämna är också Milwaukess nya underredslampa M12 UCL. Även här TRUEVIEW med högeffektiv belysning på upp till 1 200 Lumen och upp till 15 timmar driftstid på ett M12 4.0 Ah-batteri. Lampan blinkar vid låg batterispänning. Designad för mobila underhållsenheter inom fordon- och serviceyrken. Lampan är dubbelt ledad och roterar 300° horisontellt och 180° vertikalt för fullständig flexibilitet. Lampan är utrustad med en 30 cm ränna för förvaring av infästning och en magnetisk bas för montageapplikationer. Slag- och kemikalietålig, motstår fall på 2 meter. Flexibel batteriplattform, kompatibel med samtliga MILWAUKEE M12-batterier.

www.milwaukee.se

 

Mareld lanserar 19 nya produkter och tillbehör

Mareld lanserar arbetsbelysning som kan drivas med batterier för elhandverktyg. Först ut är två nya arbetslampor, BANY 6000 APP och BANY 4000 RE APP som går att använda med de vanligaste batterisystemen för elhandverktyg. 

”Arbetslampor som är batteridrivna och uppladdningsbara är något som marknaden i allt större utsträckning efterfrågar. Samtidigt vill man också kunna använda samma batteri för flera olika verktyg, något som de flesta tillverkarna av elhandverktyg har anammat. För att möta detta behov har vi nu utvecklat två arbetslampor som går att driva med batterier för Bosch, Dewalt, Makita, Hikoki, Metabo och Milwaukee”, säger Peter Dismark, Commercial Product Manager.

Lamporna är IP 65 klassade, stöttåliga och går att APP-styra. BANY 6000 APP ger 6000 lumen, kan nätdrivas och är dimbar. BANY 4000 RE APP ger 4000 lumen och har ett inbyggt, uppladdningsbart backup-batteri som fungerar som en nödljusfunktion som går igång när det andra batteriet är slut. 

 

Arbetslampa med 20000 lumen

VAPOR 20000 APP & SENSOR är det nyaste tillskottet i Marelds produktserie VAPOR. Med sina 20000 lumen, tre ställningsbara ljuskällor och en IP65-klassificering är lampan anpassad för jobb som kräver ett brett och kraftfullt ljus oavsett om det är inomhus eller utomhus.

Mareld lanserar samtidigt också VAPOR 8000 APP & SENSOR med 8000 lumen och i övrigt samma funktioner. Båda lamporna går dessutom att APPstyra. 

Mareld lanserar 19 nya produkter och tillbehör hösten 2021. Totalt har Mareld ett sextital produkter inom arbetsbelysning för den professionella användaren, alltifrån mobila arbetslampor och ledslingor till ficklampor, pannlampor och handlampor.

 

Mareld Pro Lighting lanserar arbetslampa med 23 000 lumen

INTENSE 23000 APP heter den hittills ljusstarkaste lampan i Marelds sortiment. Lampan har två ljuskällor. Den större ljuskällan är cylinderformad och ger ett extremt kraftfullt ljus med 360° ljusspridning, medan den andra mindre är en justerbar lampa för mer riktat ljus. ”INTENSE är vår ljusstarkaste arbetslampa och en ny typ av arbetsbelysning. Den är lite större än våra andra arbetslampor men ändå väldigt mobil eftersom den går att rulla. Användningsområdena för INTENSE är många och de som har visat mest intresse för INTENSE är verkstäder och mindre industrier som har behov av ljusstarka arbetslampor med bra ljusspridning som är enkla att flytta runt”, säger Peter Dismark, Commercial Product Manager.

 

Ledslingor som är skonsammare för ögonen

Ledslingorna har definitivt kommit för att stanna. De omåttligt populära ledslingorna är effektiva för att skapa en bra allmänbelysning. Samtidigt kan det vara jobbigt för ögonen om man vistas i detta ljus under längre perioder.

”När vi har pratat med byggarbetare och andra yrkesgrupper som ofta vistas i miljöer där det finns ledslingor säger många av som att de känner sig trötta i ögonen efter en hel dag på jobbet. Detta bidrar i sin tur till en ökad risk för fel och olyckor. Vi har därför nu tagit fram en Frostad ledslinga som är bländfri och mycket mer skonsam för ögonen en de traditionella ledslingorna”, säger Andreas Bernet, Technical Brand Manager Mareld.

SUNLIT Frostad, som den nya ledslingan heter, är IP65 klassad och finns i tre längder, 3, 10 och 20 meter och går att seriekoppla upp till 60 meter.

 

Ficklampa med 12000 lumen och en räckvidd på 550 meter

NIMBUS 12000 RE är en extremt ljusstark ficklampa med 12000 lumen och en räckvidd på hela 550 meter. Ficklampan är framtagen för de mest ljuskrävande situationer som t.ex. eftersök. NIMBUS 12000 RE är uppladdningsbar och är IP67 klassad. Mareld lanserar också i höst en mindre version, NIMBUS 2000 RE som har en räckvidd på 287 meter. Sedan tidigare finns också fyra andra ficklampor i produktfamiljen NIMBUS.

 

Ljusstarka pannlampor för ljuskrävande utomhusarbete

I mars 2021 förvärvade Mareld företaget Mila som specialiserat sig på ljusstarka och smidiga pannlampor för utomhusaktiviteter som t.ex. orientering, trail och jakt. Från och med i höst ingår pannlamporna MILA ORION 2500 RE och MILA VEGA 5000 RE i Marelds sortiment.

Båda lamporna är IP65 klassade och uppladdningsbara och försedda med Go-Home funktion som lyser ytterligare 1 eller 2 timmar (beroende på modell) med lägre effekt när batteriet är slut. MILA ORION är dessutom kompatibel med Go-Pro fästen vilket gör att den är enkel att flytta från t.ex. en huvudställning till en hjälm.

 

Pannlampa och ficklampa i en och samma produkt

NOVA 1200 RE och NOVA 2000 RE är två nya multilampor från Mareld som går att använda både som pannlampa och ficklampa. Lamporna är kompakta, smidiga och ljusstarka med 1200 respektive 2000 lumen. Båda lamporna är uppladdningsbara, IP67 klassade och dessutom försedda med en magnet så man också kan fästa dom på ett elskåp eller liknande.  

www.mareldprolighting.com

 

Uppkopplad byggvärme för miljösmarta byggarbetsplatser

Nu till något annat än belysning men väl el och värme på arbetsplatsen. Ramirent lanserar uppkopplad byggvärme för miljösmarta byggarbetsplatser.

30–40 procent av energiförbrukningen under uppförandet av en byggnad, går  åt till att torka ut byggarbetsplatsen och betongen. Nu lanserar Ramirent ett system med uppkopplad byggvärme, som gör att mer än 30 procent av den energin kan sparas. Systemet gör det även möjligt att följa uttorkningen av betongen och samtidigt kunna påverka den.

”Det uppkopplade systemet gör att man inte bara kan bygga miljöanpassade hus, utan också göra det på ett mer miljösmart sätt”, säger Johnas Tybring, Produktchef Power & Heating på Ramirent.

Den uppkopplade byggvärmen, som Elbjörn utvecklat med stöd av bland andra Ramirent, reglerar värmen automatiskt, men kan också följas upp och fjärrstyras. Fläktarna har sensorer som känner av temperatur, luftfuktighet och om luftfiltren behöver bytas ut. Informationen skickas till ett centralt datasystem som i sin tur styr och justerar värmeeffekt och fläkthastighet.

Externa fuktsensorer monteras i betong och träkonstruktion och följer upp torkprocessen. Systemet kan också anpassa temperatur och luftflöde i respektive del av konstruktionen, för att säkerställa optimal torkning med minsta möjliga energiförbrukning.

”Systemet är det mest kompletta i sitt slag, och det enda som reglerar värmetillförsel och luftflöde helt automatiskt i både värmeväxlare och fläktar. Samtidigt ger det möjlighet till uppföljning och justering på distans”, säger Johnas Tybring.

Automationen gör det även möjligt att schemalägga olika temperaturer till olika enheter och tider på dygnet, för att optimera processen.

”Vi kan anpassa temperatur och luftflöde efter hur betongen torkar, sedan sköter systemet sig självt. I framtiden hoppas vi kunna få systemet att själv justera även det. Alla mätpunkter går dessutom att sätta som ett larm, som vi kan agera på”, säger Johnas Tybring.

Med ökad erfarenhet och tester av givare, kommer det i framtiden att vara möjligt att prognostisera när betongen är torr. En säkrare torkprocess gör planeringen av det efterföljande arbetet, som t ex golvläggning och målning, enklare. Det i sin tur sparar både arbetstid och pengar.

Även om byggvärme i nuläget ofta drivs miljösmart med fjärrvärme, el eller pellets och där temperaturen kan justeras, nyttjas systemen inte fullt ut.

Johnas ser därför en solklar framtid för uppkopplad värme.

”Idag går många värmefläktar på max hela tiden och så öppnar man fönster och dörrar när det blir för varmt, i stället för att sänka effekten. Systemet hjälper våra kunder att vara mer miljösmarta”, säger han.

www.ramirent.se
www.elbjorn.se


Bygg-Ström laddar upp med lysande nyheter i sitt sortiment

Bygg-Ström presenterar flera nyheter under hösten och vintern 2021. Byggstrip har blivit en mycket populär produkt och kompletteras nu med flera praktiska tillbehör. Som första nyhet kan en mindre slinga om tre meter presenteras vilken är mycket lämplig för att förgrena belysningen i en korridor exempelvis. Till detta finns lämpliga skarvar. Efter förfrågning kompletteras Byggstrip-slingorna med en batteribackup. Att säkerställa nödbelysning kan både vara ett krav och ger ett bra skydd på byggarbetsplatsen. Backuppen ger 30 procent belysning upp till en timme. Med dessa tillbehör får man en helhet av produkter för smidig användning av arbetsbelysning från Bygg-Ström.

Enligt Bygg-Ström har den smidiga Byggladdboxen blivit en riktig succé och finns som 1-fas och 3-fas. I takt med att hybrid och helt eldrivna servicefordon ökar i popularitet blir fler och fler så ökar även  behovet av portabla laddlösningar. Byggladdboxen har funnits i sortimentet under några månader och både försäljningen och förfrågningarna ökar stadigt på dessa portabla enheter meddelar Bygg-Ström.

Bygg-Ström har även lanserat en helt ny sortimentskatalog som tydligt beskriver hela sortimentet för tillfällig el och med tydlig indelning i respektive produktkategori.

Katalogen finns att beställa hos Malmbergs Elektriska AB och självklart går det även att ladda ned i digital utgåva på www.malmbergs.com.

Vill man läsa mer om Bygg-Ströms bredd av produkter för tillfällig el, byggkraft, kabel, belysning, värme, klimat och verktyg rekommenderas att kolla in den nya katalogen. 

www.malmbergs.com

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×